MENY

Tips för att slippa fett hår

Fettet som får håret att se oljigt ut kommer från talgkörtlarna vid hårsäckarna. Hur mycket fett som produceras av talgkörtlarna är till viss del ärftligt och varierar från person till person. Fett hår är ofta inte ett tecken på dålig hygien, utan kan tvärtom bero på att håret tvättas för ofta. Här hittar du några tips på hur du kan få håret att se nytvättat och luftigt ut längre.

Tvätta håret rätt och lagom mycket

Det är frestande att tvätta håret ofta för att hålla det fräscht och luftigt, men för mycket tvättande är uttorkande för hårbotten och leder till att huden producerar ännu mer talg. Försök att tvätta håret som mest ett par gånger i veckan med bra produkter som vårdar ditt hår. Det kan låta motsägelsefullt, men ett bra schampo bevarar de naturliga oljorna i håret eftersom det skyddar hårbotten från att torka ut. Gnugga inte för hårt vid schamponering, så att du skadar hårstråna, men fördela schampot i hela hårbotten. Om du har tjockt hår är det extra viktigt att fördela schampot jämnt, även i nacken. Använd inte balsam i hårbotten, utan applicera det bara i längderna och topparna. Skölj ur balsamet noggrant.

Välj schampo efter hårbotten

Många hårprodukter är lämpade för särskilda hårtyper. Kom ihåg att det viktigaste när du väljer schampo är att välja det som passar din hårbotten bäst. Om du har torra toppar men fet hårbotten är det produkter för fett hår som du bör välja. 

fett-hår-767x767.jpg

Torrschampo

Räddaren i nöden vid fett hår är torrschampo. Använd torrschampot vid rötterna. Schampot motverkar oljan i håret och ger ofta volym till håret. Torrschampo är ett bra komplement mellan tvättar, men överanvänd inte torrschampo heller. Beroende på typ av torrschampo kan håret bli fett och svårarbetat om det används alltför många dagar i rad.

Lufta håret

Luft hjälper håret från att bli för fett. Använd en lätt och luftig mössa när det är kallt utomhus och ta av dig mössan inne. Om du har rakt och platt hår kan det hjälpa att styla håret med mer volym, till exempel att locka håret lätt för att lyfta det vid rötterna. Ett tips är att sova med hårrullar för att få till en luftig frisyr. Var däremot försiktig med att styla håret med hårtork eller uttorkande produkter. Det ökar talgproduktionen och gör håret istället mer fett. Låt gärna håret lufttorka så ofta som du har möjlighet.

Borsta lagom

När du borstar eller masserar håret så sprider du ut oljorna. I hårborsten samlas också smuts som damm och stylingprodukter som förs över till håret, så se till att du använder en ren hårborste. Fokusera på att reda ut tovor och borsta inte mer än nödvändigt. 

Förändrad talgproduktion

Det är helt normalt att talgkörtlarna vid hårsäckarna producerar fett. Vissa hårtyper blir snabbt oljiga, medan andra nästan aldrig får fett hår. Men om du upplever att hårets kvalitet har förändrats och att det blir fett snabbare än vanligt kan det bero på faktorer som kosthållning, medicinering, stress eller hormonrubbningar. Många upplever en förändrad hårkvalité efter graviditet. 

Senast uppdaterad 2019-05-06