Tillbaka till Händer och fötter

Hälsporre - symtom och behandling

Hälsporre innebär att du har överbelastat hälen och det har uppstått en inflammation i senan under foten. Orsaken till hälsporre kan vara att du använt skor utan tillräckligt med stöd, eller att du belastat foten fel vid exempelvis löpning eller annan fysisk aktivitet. Det finns flera saker du kan göra för att lindra besvären. Här går vi igenom symtom, behandling och bra övningar för dig med hälsporre.

Symtom på hälsporre

Du märker att du har hälsporre genom att det gör ont i foten, ofta under eller på insidan av hälen, när foten belastas.

Behandling av hälsporre

Om du tar hand om besvären på rätt sätt, går de ofta över av sig själv efter några månader. Det är viktigt att du vilar foten. Tänk på att inte belasta hälen i form av löpning eller annan träning tills det gör mindre ont. Om du fortsätter att överbelasta foten kan det bli värre och ta längre tid innan det blir bra. Här går vi igenom några fler tips att tänka på.

Man leker med hund. Foto.

1. Se över dina skor

En anledning till att man får hälsporre kan vara att man använder dåliga skor utan tillräckligt med stöd för foten. Se till att du har stadiga skor som har en mjuk sula under hälen.

2. Inlägg för hälsporre

Det finns speciella inlägg för dina skor, som anpassar sig till fotens form och avlastar trycket. Hälinlägg finns i olika former och storlekar och finns att köpa receptfritt på apotek. Om du har mycket besvär kan du behöva specialgjorda inlägg. Kontakta då din vårdcentral så kan de hjälpa dig vidare.

Senast granskad 2023-01-09