Tillbaka till Händer och fötter

Hallux Valgus - så lindrar du besvären

Hallux valgus är en felställning i foten som innebär att stortån är snedvriden. Det kan ofta bli en knöl på sidan av foten som beror på att tåleden trycks ut. Det kan göra ont, skava och vara svårt att hitta bekväma skor. Här går vi igenom hur du kan underlätta för foten, hur du kan lindra smärtan och när du behöver söka vård.

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus börjar med att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut. Det leder till att stortån vinklas inåt, pekar mot de andra tårna på foten och blir snedvriden. Eftersom skor ofta skaver på utsidan av foten, kan det bildas en knöl. Denna blir lätt röd och irriterad eftersom den svullnar när den utsätts för tryck. Hallux valgus är vanligast i medelåldern men kan även börja i tonåren.

Symtom på snedvriden tå

  • Knöl på sidan av foten
  • Ont i fötterna
  • Skor känns för trånga
  • Sår på andratån
  • De andra tårna får ont om plats
  • Sneda och krokiga tår

Vad kan jag göra själv?

Det kan ofta göra ont och kännas obekvämt för fötterna och tårna när du har hallux valgus. Det finns flera saker du kan göra för att lindra besvären.

Använd bekväma skor med inlägg

Det är viktigt med skor som är ett stöd för fötterna och inte sitter för trångt. Beroende på hur mycket besvär du upplever kan du ibland behöva inlägg i skorna. Det finns olika modeller speciellt anpassade för hallux valgus för att minska trycket på knölen och förhindra uppkomsten av blåsor.

Skydda tårna med tåspridare

Eftersom stortån vrids inåt kan det kännas som de andra tårna blir ihoptryckta. Det kan också leda till att du får skavsår på tårna. Det kan därför underlätta med en tåspridare för att hålla tårna på rätt plats.

Senast granskad 2021-09-20