Hur du lindrar besvären vid hallux valgus

Hallux valgus är en felställning i foten som innebär att stortån är snedvriden. Det kan ofta bli en knöl på sidan av foten som beror på att tåleden trycks ut. Det kan göra ont, skava och vara svårt att hitta bekväma skor. Här går vi igenom hur du kan underlätta för foten, hur du kan lindra smärtan och när du behöver söka vård.

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus börjar med att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut. Det leder till att stortån vinklas inåt, pekar mot de andra tårna på foten och blir snedvriden. Eftersom skor ofta skaver på utsidan av foten, kan det bildas en knöl. Denna blir lätt röd och irriterad eftersom den svullnar när den utsätts för tryck. Hallux valgus är vanligast i medelåldern men kan även börja i tonåren.

Symtom på snedvriden tå

  • Knöl på sidan av foten
  • Ont i fötterna
  • Skor känns för trånga
  • Sår på andratån
  • De andra tårna får ont om plats
  • Sneda och krokiga tår
En man och två kvinnor på en åker. Foto.

Vad kan jag göra själv?

Det kan ofta göra ont och kännas obekvämt för fötterna och tårna när du har hallux valgus. Det finns flera saker du kan göra för att lindra besvären.

Använd bekväma skor med inlägg

Det är viktigt med skor som är ett stöd för fötterna och inte sitter för trångt. Beroende på hur mycket besvär du upplever kan du ibland behöva inlägg i skorna. Det finns olika modeller speciellt anpassade för hallux valgus för att minska trycket på knölen och förhindra uppkomsten av blåsor.

Skydda tårna med tåspridare

Eftersom stortån vrids inåt kan det kännas som de andra tårna blir ihoptryckta. Det kan också leda till att du får skavsår på tårna. Det kan därför underlätta med en tåspridare för att hålla tårna på rätt plats.

Ta hand om fötterna med fotvård

Att ha förhårdnader på fötterna kan förvärra besvären vid hallux valgus. Att mjuka upp fötterna kan hindra knölarna från att vara så smärtsamma. Testa med ett varmt fotbad, att fila fötterna med fotfil och avsluta med mjukgörande och vårdande fotkräm.

När ska jag söka vård?

Oftast behövs ingen vård eller behandling mer än att du tar hand om dina fötter på egen hand. Om du upplever mycket besvär och det inte hjälper med exempelvis inlägg, tåspridare och fotvård, kan du kontakta din vårdcentral för att få hjälp med att lindra besvären. I vissa fall behövs det en operation, men det är om du har stora problem.

Senast granskad 2021-09-20