Bli av med fotvårtor

Fotvårtor orsakas av virus och är vanligast hos barn i skolåldern. De är ofarliga och försvinner oftast av sig själva. Du kan använda särskilda plåster som avlastar trycket på vårtan. Om du vill bli av med vårtan snabbare kan du också behandla med ett vårtmedel.

Fotvårtor vanligast hos barn

Vårtor orsakas av virus. Alla kan få vårtor men det är vanligast hos barn i skolåldern. Den vanligaste typen får man på händerna eller fötterna. Fotvårtor är något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland syns små svarta prickar i vårtan. Handvårtor är något mer utstående än fotvårtor och kan se ut som pyttesmå blomkålshuvuden.

Hur smittar vårtor?

Vårtor smittar troligen både genom hudkontakt och genom fuktiga handdukar eller via våta golv i duschar och omklädningsrum. De är ofarliga och försvinner ofta av sig själva även om det kan ta lång tid.

Fot på strand på sommaren. Foto.

Hur tar man bort fotvårtor?

Om du vill kan du försöka skynda på läkningen genom att behandla med vårtmedel. Det finns flera olika slags medel. Ett snabbare sätt att behandla hand- och fotvårtor är att frysa bort vårtan, vilket du kan göra hemma. Oftast försvinner då vårtan efter ungefär två veckor. Frys inte bort vårtorna på barn under fyra år, om du har diabetes eller om du är gravid eller ammar.

Avlasta trycket om det gör ont

Om du har ömma fotvårtor kan du använda särskilda plåster som avlastar trycket på vårtan.

Svårt att undvika vårtor

Vissa är mer mottagliga än andra och det är svårt att undvika vårtor om du är känslig. Men du bör undvika att låna andras handdukar och skor. Du kan också försöka undvika att gå barfota när du badar och duschar i allmänna badhus.

Annan behandling av fotvårtor

Om vårtan är besvärande, till exempel om du upplever att den sitter på ett olämpligt ställe, kan du kontakta vårdcentralen för att få råd eller hjälp. Om vårtan är sårig, blöder eller sitter på annat ställe än händer och fötter bör du få vårtan undersökt. Har du diabetes bör du kontakta vården för att få hjälp med dina vårtor.

Senast granskad 2020-02-10