Tillbaka till Händer och fötter

Bli av med fotvårtor

Fotvårtor orsakas av virus och är vanligast hos barn i skolåldern. De är ofarliga och försvinner oftast av sig själva. Du kan använda särskilda plåster som avlastar trycket på vårtan. Om du vill bli av med vårtan snabbare kan du också behandla med ett vårtmedel.

Fotvårtor vanligast hos barn

Vårtor orsakas av virus. Alla kan få vårtor men det är vanligast hos barn i skolåldern. Den vanligaste typen får man på händerna eller fötterna. Fotvårtor är något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland syns små svarta prickar i vårtan. Handvårtor är något mer utstående än fotvårtor och kan se ut som pyttesmå blomkålshuvuden.

Hur smittar vårtor?

Vårtor smittar troligen både genom hudkontakt och genom fuktiga handdukar eller via våta golv i duschar och omklädningsrum. De är ofarliga och försvinner ofta av sig själva även om det kan ta lång tid.

1000x1000 fot som plaskar

Hur tar man bort fotvårtor?

Om du vill kan du försöka skynda på läkningen genom att behandla med vårtmedel. Det finns flera olika slags medel. Ett snabbare sätt att behandla hand- och fotvårtor är att frysa bort vårtan, vilket du kan göra hemma. Oftast försvinner då vårtan efter ungefär två veckor. Frys inte bort vårtorna på barn under fyra år, om du har diabetes eller om du är gravid eller ammar.

  • Tips och råd banner, Se erbjudanden
Senast granskad 2020-02-10