Vanliga amningsproblem – tips när amningen inte fungerar

De flesta nyblivna mammor har problem av varierande grad med amningen. Vanligast är att man ammar med fel teknik och får besvär med såriga bröstvårtor, eller att man känner oro över att barnet får för lite mjölk.

Ömmande eller såriga bröstvårtor

Smärta, sprickor och sår i bröstvårtorna är väldigt vanligt hos nyblivna mammor. Ofta beror det på en felaktig amningsställning eller att barnet har ett felaktigt sugtag. Ibland är smärtan tillfällig och går över några dagar efter förlossningen, men i värsta fall kan såriga bröstvårtor bli infekterade och då måste du kontakta vården. När problemen beror på felaktig amningsställning eller sugtag är det viktigt att rätta till det, vilket en amningsrådgivare kan hjälpa dig med. För att låta bröstvårtorna läka och minska smärtan kan du använda hydrogel-pads mellan amningarna och amningsvårtskydd när du ska amma. En annan möjlighet är att pumpa på flaska under tiden för att låta bröstvårtorna vila.

Får barnet i sig tillräckligt?

Låg mjölkproduktion kan bero på medicinska hinder, men det är ovanligt. Desto vanligare är att rutinerna inte riktigt fungerar, eller att man använder modersmjölksersättning för ofta så att mjölkproduktionen efterhand minskar. Oavsett orsak är det förenat med oro och stress när du upplever att barnet får för lite mat. Kontakta vården eller en amningsrådgivare för hjälp om du märker att ditt barn går ner i vikt eller minskar mängden avföring. Om det skulle vara så att bröstmjölken inte räcker till betyder det inte att du behöver sluta amma. Att amma är mer än bara att ge näring till sitt barn – det är också tröst och närhet. Varje droppe bröstmjölk som ditt barn får i sig är ovärderlig, och man ska inte ta det som ett nederlag om barnet skulle behöva komplettera bröstmjölken med ersättning.

Barn som inte vill ta bröstet

Att barn får ett favoritbröst är vanligt. Emellanåt händer det att barnet amningsvägrar och inte vill ta något bröst alls. Det kan hjälpa att prova en annan ställning, men undvik att krångla om det blir jobbigt, utan ta hellre en paus och gör ett nytt försök senare. Gör amningen till en avslappnad stund. Om ni har svårt att få det att fungera, ta hjälp av en amningsmottagning eller fråga en BVC-sköterska. Under tiden kan en bröstpump vara till hjälp.

Mjölkstockning

Mjölkstockning innebär, precis som det låter, att mjölken stockar sig i bröstet och inte kommer ut på grund av ett hinder i en eller flera mjölkgångar. Du kan känna smärta, svullnad och förhårdnad i bröstet. Det är ovanligt att få mjölkstockning den första veckan efter förlossning. För att lindra besvären, fortsätt amma på båda bröst och kontrollera att barnet har ett bra tag. Om det gör för ont kan du prova mjölka för hand eller med en bröstpump. Försök att slappna av och vila. För vissa kan värme lindra. Mot smärta kan du ta smärtstillande medel som innehåller paracetamol och ibuprofen. Läkemedlena går över i modersmjölken när du ammar, men ingenting tyder på att paracetamol eller ibuprofen är skadligt för friska barn. Rådgör med barnavårdscentral eller farmaceut om du är tveksam. Om du har fått en bakterieinfektion i bröstet kan du behöva antibiotika. Det får du på recept av en läkare. Om du får smärta och svullnad i brösten i kombination med influensaliknande symptom ska du alltid kontakta läkare.

Inget samband mellan amning och kolik

Kolik är ett symptom på omogna tarmar hos barn och vissa barn har känsligare tarmar än andra. Det har ingenting med amning att göra. Med andra ord finns det ingen anledning att avbryta amningen på grund av kolik och istället ge ersättning (eller andra preparat) för att minska symptomen. Tvärtom ökar risken för andra magbesvär när man ger modersmjölksersättning istället för bröstmjölk.

Senast granskad 2021-09-17