Tillbaka till Gravid

Så påverkas ditt underliv när du är gravid

En graviditet påverkar i olika grad hela kroppen, något du kanske inte riktigt tänkt på innan. Hormoner, viktuppgång, ökad blodmängd, svullnad och ovanliga matsug för att nämna några. Men vad händer med ditt underliv när du är gravid och efter att du fött barn? Här går vi igenom om vad du kan göra för att lindra klåda i underlivet som gravid, vad som orsakar åderbråck i underlivet och hur du kan behandla torra slemhinnor.

Före graviditet

Oavsett om du vill eller inte vill bli gravid bör du hålla koll på ditt underliv. Både för att snabbt upptäcka eventuella könssjukdomar och för att själv se när du är som mest fertil.

Öka dina chanser att bli gravid

Om du vill bli gravid kan du, förutom att hålla koll på dagarna i din menscykel, även hålla koll på hur ditt slidsekret ser ut. Alla kvinnor har flytningar. I vanliga fall är flytningen vattnig och ljust gul eller vit men vid ägglossning så förändras flytningen och blir genomskinlig och seg.

  • Slidsekretmetoden. Ta lite sekret från slidan på pekfingret och tryck fingret mot tummen och dra sedan försiktigt isär pekfingret och tummen. Uppstår det en tunn slemtråd brukar det vara ett tydligt tecken på ägglossning då flytningen är mer trådig. Vid ägglossning kan det också vara mer sekret än annars. Efter ägglossningen blir flytningen mer gulvit igen och inte längre genomskinlig.
  • Ägglossningstest. Testet mäter ett speciellt hormon som ökar i samband med ägglossning. Slidsekretmetoden och ägglossningstest är enbart hjälpmedel om du vill försöka bli gravid, alltså ingen säker preventivmetod.
Senast uppdaterad 2023-10-04