Tillbaka till Gravid

Kost vid amning

Redan innan barnet är fött ställer kroppen ofta in sig på att börja amma. Genom bröstmjölken får barnet i sig den näring det behöver för att utvecklas de första sex månaderna. Men det finns en del att tänka på. Här kan du läsa vad som är extra viktigt att få i sig och vad du bör undvika.

Mat när man ammar

När kroppen producerar bröstmjölk går det åt mycket näringsämnen och energi. Det är därför viktigt att du får i dig en varierad kost. Speciellt mat som innehåler omega 3, D-vitamin, folsyra, järn och fetter. Till skillnad från din graviditet, kan du äta det mesta när du ammar. Men det finns vissa saker du bör undvika. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska du inte äta fisk som kan ha förhöjda halter av kvicksilver, dioxin och PCB oftare än 2–3 gånger per år. Exempel är:

  • Tonfisk
  • Abborre
  • Gädda
  • Svärdfisk

Hela listan hittar du på livsmedelsverket.se.

Undvik alkohol när du ammar

Det finns ingen forskning som visar på att barnet skadas om man dricker alkohol i måttliga mängder när man ammar. Med det menas ett till två glas vin eller motsvarande, en till två gånger i veckan. Om man däremot dricker mer än så kan barnet ta skada. Eftersom ens reaktionsförmåga och annat påverkas när man dricker alkohol kan det också påverka ens förmåga att ta hand om barnet. Därför rekommenderas det att avstå helt från att dricka alkohol när man ammar.

Undvik rökning och snusande när du ammar

När man röker överförs skadliga ämnen till modersmjölken, som sedan barnet får i sig. Samma gäller nikotin från snus. Därför rekommenderas det att avstå helt från produkter med tobak och nikotin när man ammar.

Senast granskad 2021-09-20