Tillbaka till Gravid

Börja med knipövningar - som gravid eller efter förlossning

Under en graviditet mjukas bäckenbotten upp och under själva förlossningen töjs musklerna ut. Knipövningar är viktigt för att hålla bäckenbotten stark och minska risken för urinläckage och framfall. Börja gärna med knipövningar så får du bättre förutsättningar att hitta rätt muskler.

När ska jag börja med knipövningar?

Är du gravid kan du börja direkt, ju tidigare du börjar desto bättre förutsättningar får du att hitta musklerna. I den senare delen av graviditeten är urinläckage mycket vanligt och helt normalt. Det beror på att den växande magen ligger och trycker på urinblåsan. Då kan det nästan räcka med en nysning för att det ska läcka. Det kan också läcka om du gör något fysiskt som att hoppa, hosta eller springa. Därför är det extra viktigt som gravid att göra knipövningar.

Knipövningar efter förlossning

Under en förlossning töjs bäckenbottenmusklerna ut. Det är därför bra att börja med knipövningar så fort som möjligt. De första tre månaderna kan en tumregel vara att göra det tre gånger per dag. Även du som gjort kejsarsnitt ska tänka på att träna upp din bäckenbottenmuskulatur eftersom musklerna har mjukats upp under själva graviditeten. Även efter förlossningen så är ansträngningsläckage mycket vanligt. Många av de större träningskedjorna har anpassade träningspass för nyblivna mammor. På flera ställen får du ta med dig din lilla bebis in på passet.

Hur hittar jag de rätta musklerna?

Tänk dig att du ska hålla inne en fis, och sedan trycker man fram ändtarmen fram mot slidan, urinröret och blygdbenet. Det ska gå som en rörelse framåt och lite uppåt inuti dig. Det kommer kännas tydligast vid ändtarmen. När du kniper åt drar dina bäckenbottenmuskler i ditt underliv ihop sig. Medan du kniper så kommer ändtarmen, slidan och urinröret att böja sig. Och när det böjs så stängs alla kanaler så att ingenting kan komma ut.

Senast uppdaterad 2023-10-05