Rådgivning om snuva och nästäppa

Vid förkylning är snuva, rinnig näsa och nästäppa några av de vanligaste symtomen. Vi har tips för hur du lindrar en täppt näsa, med eller utan nässpray.

Lindra snuva och nästäppa

Vid snuva är det vanligt att du blir täppt i näsan på grund av att slemhinnorna svullnar. Att sova med huvudet högt kan minska svullnaden i näsan och göra det lättare att andas. Tjock snuva kan rensas med hjälp av koksaltlösning som sköljer rent och tunnar ut snuvan.

Lindra med nässpray

För snabb lindring vid täppt näsa är det effektivt med avsvällande nässpray såsom Otrivin eller Nezeril. Dessa läkemedel ska inte användas mer än högst några dagar i rad, då det finns risk för beroende och att de istället börjar orsakar nästäppa. Följ alltid instruktionerna på bipacksedeln. Det finns också nässpray med olja som hjälper mot torrhet på slemhinnan och andra med uppfriskande mentol. Du kan läsa under varje sort för att se vilken som är rätt för dig, från vilka åldrar bör användas och vad som gäller för dig som är gravid.

Orsaker till snuva

Nästäppa och snuva är vanliga symtom på förkylning, men det kan också vara ett tecken på att du har extra känsliga slemhinnor. Blir snuvan tjock och gul eller grön är det med stor sannolikhet just förkylning som orsakar den. Om snuvan förblir rinnig och genomskinlig länge kan det innebära att du har drabbats av en allergisk variant. Om du har varit snuvig länge och är osäker på anledningen till snuvan bör du kontakta en vårdcentral.

Allergisk eller förkyld? Läs mer om skillnaden.

Senast granskad 2021-09-17