Halsfluss - symtom och lindring

Halsfluss är en infektion som orsakas av virus eller bakterier. Den sätter sig på halsmandlarna och gör ont och gör det svårt att svälja. Problemen kan gå över av sig själv men ibland krävs det behandling.

Varför får man halsfluss?

Man kan få halsfluss av två anledningar - bakterier eller virus. Symtomen är liknar varandra men är inte exakt likadana.

Symtom när halsfluss beror på bakterier

 • Det gör ont i halsen när du sväljer
 • Feber
 • Svullna lymfkörtlar

Symtom när halsfluss beror på virus

 • Det gör ont i halsen när du sväljer
 • Feber
 • Svullna lymfkörtlar
 • Du har även snuva, hosta och heshet
Närbild på en kopp som en person håller i med båda händerna. Foto.

När behöver man söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har något av följande symtom:

 • Det gör ont i halsen och du har haft feber i minst två dagar, men du visar inga andra förkylningssymtom som snuva, hosta eller nästäppa
 • Det gör ont i halsen samtidigt som din hals är svullen på utsidan
 • Det gör ont i halsen, du har feber och utslag
 • Det gör ont i halsen i flera veckor

Sök vård akut om du har något av följande symtom:

 • Du har mycket ont på ena sidan av halsen och har svårt att gapa
 • Du har nedsatt immunförsvar på grund av en annan sjukdom eller läkemedelsbehandling.

Självtest för halsfluss

Testet baseras på modern DNA-teknik som med hög säkerhet fastställer om du bär på bakterien Strep A. Halsfluss orsakas ofta av bakterier och vanligast är bakteriearten Streptokocker grupp A.

Hur smittar halsfluss?

Halsfluss smittar via direktkontakt, både när du tar i någon som har bakterierna på kroppen och när du till exempel kysser någon. För att minska smittspridningen, var alltid noggrann med att regelbundet tvätta händerna och undvik att träffa personer som du vet är sjuka. Det vanligaste som orsakar halsfluss är bakterien streptokocker grupp A. Om någon i hushållet har halsfluss är det vanligt att alla får det eftersom sjukdomen lätt smittar.

Hur kan jag lindra besvären?

Det finns flera olika saker du kan göra själv för att lindra besvären. Det är viktigt att försöka dricka och äta, även om du har ont när du sväljer. Både kall och varm dryck har lenande effekt på halsen och det kan även kännas behagligt att äta något kallt som till exempel glass.

Receptfria halstabletter och munsprayer

Receptfria halstabletter läker inte svullnaden, men kan ge en lenande effekt vid användning. Det finns även olika munsprayer som lindrar halsont.

Receptfria läkemedel mot värk och feber

Det finns flera olika receptfria läkemedel för vuxna mot värk och feber. Exempel är läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen.

Receptfria läkemedel mot värk och feber för barn

Om det är ett barn som har besvären gäller följande:

 • barn från 3 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol
 • barn från 6 månader kan få läkemedel som innehåller ibuprofen

Följ alltid anvisningarna på förpackningen, läs bipacksedeln och kombinera inte tillsammans med andra läkemedel. Fråga din läkare eller en av våra farmaceuter om du behöver råd.

Antibiotika mot halsfluss

Om infektionen beror på bakterier och du har stora besvär kan din läkare sätta in behandling med antibiotika, om hen anser att det är befogat. Hur länge du har halsfluss kan variera - men du slutar oftast smitta andra efter ungefär 2 dagar.

Återkommande halsfluss

Det är ganska vanligt att man blir smittad igen och halsflussen kommer tillbaka. Detta kan bero på att bakterierna finns kvar i halsmandlarna eller att du blivit smittad på nytt. För att minska risken att få halsfluss igen är det bra att byta exempelvis tandborstar, nappar och andra saker du eller ditt barn kan ha haft i munnen. Man kan också koka dem för att döda bakterierna.

Senast granskad 2021-08-10