Rådgivning om feber

Feber är inte farligt i sig utan är en del av kroppens naturliga försvar. Kroppens temperatur höjs och enligt läkares definition har du feber när du har en kroppstemperatur på över 38 grader.

Frossa, värk och svettningar

Feber är ofta ett symtom på att du har smittats av ett virus eller en bakterie. En vanlig förkylning brukar också medföra hosta och snuva, medan exempelvis influensa ger högre feber och värk i kroppen. Frossa och svettningar är vanliga bieffekter av en feber eftersom kroppen själv försöker reglera temperaturen. Det är vanligt att frysa när febern stiger och svettas när den går ner. I de flesta fall går febern över av sig själv och du kan ofta inte göra så mycket mer än att vänta ut den med mycket vila. Om du har hög feber, ont eller mår mycket dåligt finns det receptfria läkemedel som lindrar. Om du har haft hög feber utan förkylning eller andra liknande symtom i 4-5 dagar är det en bra idé att söka vård för att få reda på orsaken.

En person i pyjamas ligger i sängen

Att lindra feber

Se till att låta kroppen få ordentlig vila och återhämtning. Det är också viktigt att dricka mycket om du har feber och svettas. Kom ihåg att aldrig träna eller idrotta medan du har feber. Du måste inte behandla febern, men om du mår mycket dåligt kan du ta febernedsättande läkemedel för lindring. Tabletter med ibuprofen, paracetamol och acetylsalicylsyra är receptfria läkemedel som hjälper vid feber och värk. Några exempel på läkemedel som innehåller dessa substanser är Alvedon, Ipren och Bamyl.

Se fler produkter som är bra vid feber

Hur länge ska man vänta innan man söker vård?

Prata med din vårdcentral ifall febern inte ger med sig efter fyra-fem dagar, om den är mycket allvarlig eller om den börjar stiga igen efter att först ha gått ner.

Om barn får feber

Feber vid förkylning behöver du generellt sett inte medicinera mot. Men om barnet är orkeslöst och inte dricker eller kissar ordentligt, eller inte äter under längre tid, så är det bra att ta medicin mot symtomen. Fråga en läkare om du är osäker. Du bör alltid kontakta en läkare om:

  • barnet som är yngre än 3 månader har mer än 38 grader i feber
  • barnet mellan 3 och 6 månader har mer än 39 grader i feber
  • barnet verkar må väldigt dåligt
  • barnet har feberkramp och det är första gången
  • barnet också verkar ha ont någonstans
  • barnet inte vill dricka, visar tecken på uttorkning eller kissar mindre än normalt
  • barnet fortfarande har feber efter att det har gått 4 dygn

Du kan till exempel få hjälp och rådgivning via doktor.se. Tänk på att läsa bipacksedeln på mediciner du ger till barn och dosera rätt. Använd gärna dosmått som hjälpmedel. Du kan alltid fråga en farmaceut hos oss om du har frågor om läkemedel.

Senast granskad 2021-08-10