Tillbaka till Förkylning och infektionssjukdomar

Rådgivning om feber

Feber är inte farligt i sig utan är en del av kroppens naturliga försvar. Kroppens temperatur höjs och enligt läkares definition har du feber när du har en kroppstemperatur på över 38 grader.

Frossa, värk och svettningar

Feber är ofta ett symtom på att du har smittats av ett virus eller en bakterie. En vanlig förkylning brukar också medföra hosta och snuva, medan exempelvis influensa ger högre feber och värk i kroppen. Frossa och svettningar är vanliga bieffekter av en feber eftersom kroppen själv försöker reglera temperaturen. Det är vanligt att frysa när febern stiger och svettas när den går ner. I de flesta fall går febern över av sig själv och du kan ofta inte göra så mycket mer än att vänta ut den med mycket vila. Om du har hög feber, ont eller mår mycket dåligt finns det receptfria läkemedel som lindrar. Om du har haft hög feber utan förkylning eller andra liknande symtom i 4-5 dagar är det en bra idé att söka vård för att få reda på orsaken.

1000x1000 kvinna sover i soffan

Att lindra feber

Se till att låta kroppen få ordentlig vila och återhämtning. Det är också viktigt att dricka mycket om du har feber och svettas. Kom ihåg att aldrig träna eller idrotta medan du har feber. Du måste inte behandla febern, men om du mår mycket dåligt kan du ta febernedsättande läkemedel för lindring. Tabletter med ibuprofen, paracetamol och acetylsalicylsyra är receptfria läkemedel som hjälper vid feber och värk. Några exempel på läkemedel som innehåller dessa substanser är Alvedon, Ipren och Bamyl.

  • Tips och råd banner, Ladda ner doktor.se
Senast granskad 2021-08-10