Bihåleinflammation - symtom och lindring

Bihåleinflammation är en sjukdom man får i samband med en förkylning. Den innebär att förkylningen har spridit sig från näsans slemhinna till slemhinnan i bihålorna. Man kan få ont och känna tryck i ansiktet. Besvären går oftast över av sig själv men i vissa fall kan man behöva vård. Bihåleinflammationen i sig smittar inte men förkylningen som orsakat den kan göra det.

Symtom när du har bihåleinflammation

Bihålorna är luftfyllda hålrum i ansiktets skelett. Alla bihålor har förbindelse med näsans hålrum. Det finns flera olika faktorer som påverkar hur mycket du drabbas av sjukdomen. Eftersom alla har olika storlek på bihålornas öppningar får vissa mer besvär än andra. Om något av dessa symtom uppstår i samband med en förkylning, är det troligtvis bihåleinflammation:

 • du har ont i kinderna eller pannan, oftast mer på ena sidan
 • du får snuva, som ofta rinner bakåt, och blir täppt i näsan, vanligtvis värre på ena sidan
 • du får ett sämre luktsinne
 • du får ont eller en känsla av tryck i tänderna i överkäken
En person håller sig för ansiktet. Foto.

Vad händer när barn drabbas av bihåleinflammation?

Bihålorna är inte färdigutvecklade förrän barn kommer upp i tonåren. Det är ovanligt att barn under 6 år drabbas av sjukdomen. Om barn får bihåleinflammation brukar den sätta sig i silbenshålorna som sitter mellan näsan och ögonen. Det kallas då etmoidit. I detta fallet finns det en risk att infektionen sprider sig till ögonen och påverkar synen, vilket är mycket allvarligt och kräver vård på sjukhus.

Vanligare med bihåleinflammation om du är gravid

När du är gravid så svullnar kroppens slemhinnor. Det är därför vanligare att drabbas av bihåleinflammation när du är gravid. Kontakta din läkare eller fråga våra farmaceuter om du vill ha tips och råd om behandling.

Huskurer och lindring för besvären

När du har bihåleinflammation blir oftast näsan täppt vilket gör att vätska och slem inte kan rinna ut. För att lindra besvären i bihålorna som leder till att slem rinner ut lättare finns det flera olika huskurer.

 • Sov med extra kuddar under huvudet. När du håller huvudet högt minskar svullnaden i näsan och i bihålorna.
 • Ligg inte helt still hela dagen. Gå upp och rör på dig emellanåt när du orkar. När du rör på dig dras slemhinnan i näsan ihop sig vilket gör att svullnaden minskar.
 • Drick mer än vanligt. När du dricker leder det till att slemmet blir mindre segt och rinner ut lättare.

Receptfria läkemedel

Du kan använda receptfri nässpray. Även om inte nässprayen påskyndar läkningsprocessen så kan den minska svullnaden i näsan. Du kan också prova att skölj näsan med koksalt. Du kan göra koksaltlösning själv genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter ljummet vatten, eller köp färdig lösning i form av nässpray eller droppar.

När behöver man söka vård?

Besvären som uppstår när du har bihåleinflammation brukar gå över av sig själv, men det finns undantag. Om du inte blir bättre efter att ha haft symtom i 10 dagar eller mer behöver du kontakta en vårdcentral. Om du eller ditt barn har något av följande symtom behöver du söka vård på akutmottagning oavsett om det gått 10 dagar eller inte:

 • du fryser kraftigt och har hög feber
 • du känner dig svag och är stel i nacken
 • du har kraftig värk över pannan eller vid näsroten
 • du blir röd och svullen i huden kring ögat

Infektion i tand som leder till bihåleinflammation

Om du har en infektion i en tand i överkäken kan infektionen sprida sig till en bihåla. Det skapar tandvärk och värk i överkäken. I det här fallet behöver du behandling mot infektionen i tanden för att det ska läka.

Inte vanligt med följdsjukdomar

Det är ovanligt att bihåleinflammation leder till allvarliga sjukdomar. Det som kan kännas av för vissa under en lång tid är symtom som trötthet, nästäppa, dåligt luktsinne och långvarig hosta.

Senast granskad 2021-08-10