Tillbaka till Förkylning och infektionssjukdomar

Bältros - Hur smittar det och på vilket sätt kan man lindra besvären?

Bältros är en infektionssjukdom som orsakas av samma virus som orsakar vattkoppor. Sjukdomen uppstår inte hos alla. Det är vanligt att man får blåsor och utslag på ena sidan av kroppen – som ett bälte. Utslagen och blåsorna kan göra ont och klia men de läker av sig själv. Det är vanligast att få bältros när man är över 50 år. Barn kan också få bältros, men det är väldigt ovanligt.

Symtom på bältros

Som med alla sjukdomar varierar symtomen från person till person. Vissa får lindrigare symtom och andra får mer besvär. En del kan få så allvarliga symtom att de behöver sjukhus vård, men det är ovanligt. Det kan vara svårt att avgöra om man har sjukdomen, så oftast kan ett besök till läkaren vara nödvändigt att börja med. Symtom på bältros är:

  • Utslag och blåsor som gör ont och kliar
  • Huden blir känslig för beröring
  • Feber
  • Trötthet
  • Yrsel
  • Huvudvärk

Blåsorna brukar sitta på ett område, likt ett bälte. Oftast får man blåsorna på kroppen men de kan även i vissa fall sätta sig vid ögat. Ögat blir då torrt och rött och man kan se suddigt eller dubbelt och i vissa fall få mycket ont.

Hur smittar bältros?

Varken bältros eller vattkoppor kan orsaka bältros hos en annan person. Man ska dock vara försiktig med att träffa människor som inte haft vattkoppor – då hen kan bli smittad eftersom de två sjukdomarna orsakas av samma virus. Det är vanligast att drabbas av bältros om du är över 50 år men även yngre kan drabbas. Vissa drabbas av bältros vid fler än ett tillfälle men det är mindre vanligt.

Lindring av bältros

Bältros försvinner oftast av sig själv. Blåsorna brukar oftast försvinna inom 1-2 veckor. Det är däremot större risk att besvären sitter kvar längre desto äldre du är. Det är inte farligt att ha bältros men för att lindra besvären finns det saker man kan göra på egen hand.

1. Receptfria läkemedel

Om du har ont kan du använda receptfria läkemedel som innehåller paracetamol mot smärtan.

Senast granskad 2020-07-07