Tillbaka till Enade mot cancer

Prostatabesvär och prostatacancer

Prostatan är en manlig körtel som sitter under urinblåsan och omsluter urinrörets översta del. Den bildar bland annat vätska som transporterar spermierna vid en utlösning. Prostatan blir vanligtvis större med åren och det kan föra med sig problem för många män. Oftast är besvären ofarliga, men inte alltid. Här går vi igenom vanliga prostatabesvär, prostatacancer och när du behöver söka vård.

Godartad prostataförstoring

Prostatan växer ofta med åldern. För en del visar sig inga symtom alls, men för många innebär det besvär. Det kallas godartad prostataförstoring och är vanligast hos personer över 60 år. Det kan visa symtom som:

  • svårigheter att kissa
  • fler toalettbesök (ofta på natten)
  • en känsla av att man inte kan tömma blåsan helt

Vad som är orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagt, men man vet att det inte finns något samband med cancer. Om du har symtom som kan bero på godartad prostataförstoring behöver du kontakta din vårdcentral. Läkaren kan vid behov sätta in behandling om du besväras av symtomen. Det finns även receptfria växtbaserade läkemedel som kan lindra besvären vid exempelvis nattliga urinträngningar.

Senast granskad 2021-06-24