Tillbaka till Djur

Avmaskning av hund och katt

Hundar och katter smakar ofta på både det ena och det andra ute i naturen, och kan då få i sig olika parasiter. Om ditt husdjur har fått mask i magen behöver du avmaska. Det kan annars leda till att din hund eller katt mår dåligt och får problem med magen, vikten eller pälskvaliteten.

Symtom på mask hos hund och katt

Det är inte alltid lätt att veta om om ditt djur har mask. Några symtom kan vara att katten eller hunden blir mager, får diarré eller kräks. Ibland kan du hitta spolmask om djuret kräks och ibland ses bandmask runt ändtarmsöppningen på katten. Äggen kan man däremot oftast inte se med blotta ögat. Om du misstänker mask så kan du fråga din veterinär. Ett avföringsprov kan ge svar på om ditt djur har parasiter.

När är det dags för avmaskning av min hund?

Det finns ingen specifik säsong eller rekommendation för hur ofta du ska avmaska din hund. Avmaska inte för ofta, utan bara om du vet att hunden har mask eller efter att du rådfrågat veterinär. Om ditt husdjur däremot vistas lös ute kan du behöva avmaska det regelbundet – fråga din veterinär om råd.

avmaska-767x767

När ska jag avmaska katten?

Katter brukar rekommenderas att avmaskas regelbundet, ungefär fyra gånger per år, om de får gå lösa ute.

Vid resa

När du reser utomlands med ditt husdjur råder speciella bestämmelser för avmaskning. Kontrollera vad som gäller för din destination innan du reser. Du kan hitta information om att resa med husdjur på jordbruksverkets hemsida.

Avmaskningsmedel för hund och katt

Avmaskningsmedel finns som tablett, oralpasta och som droppar, så kallad spot-on. Spot-on är en lösning som du applicerar utvärtes på djurets päls.

  • Banner, Hämta ut recept till djur
Senast granskad 2020-08-11