Diabetes typ 2 – allt du behöver veta

Diabetes typ 2 är en folksjukdom som ökar runt om i världen men som går att komma till bukt med. Här kan du läsa vad typ-2 diabetes beror på och hur sjukdomen behandlas.

Vad är diabetes Typ 2?

Typ 2-diabetes är den vanligaste typen av diabetes. Vid typ-2 diabetes kan inte din kropp producera så mycket insulin som krävs för att hålla blodsockerhalten tillräckligt låg. Det kallas för insulinresistens. Sjukdomen kan uppkomma av levnadsvanor men kan även vara ärftlig. Faktorer som ökar risken för att drabbas är bland annat stress, om man är överviktig, har högt blodtryck eller om man röker. Hela utvecklingen fram till att sjukdomen bryter ut tar flera år, så därför finns goda chanser att själv bromsa utvecklingen genom att motionera, se över sina matvanor och sluta röka.

diabetes-typ2-767x767

Hur får man typ 2-diabetes?

Den exakta orsaken till att typ 2-diabetes uppstår är inte känd, men förutom att sjukdomen oftast är ärftlig kan den livsstil man har påverka risken att få den. Alltför mycket och onyttig mat kombinerat med brist på motion gör många människor överviktiga, vilket ökar risken för insulinresistens och typ 2-diabetes.

Stress kan öka risken för diabetes

Om man är utsatt för stress, höga krav och samtidigt har liten möjlighet att själv påverka sin situation ökar mängden av stresshormonet kortisol i blodet. Ute i vävnaderna omvandlas det till kortison som ökar bukfetma och minskar insulinkänsligheten i musklerna. Just bukfetma är mer skadligt än till exempel fett runt höfterna. Rökning ökar också risken att få diabetes.

Kost vid diabetes typ 2

Dåliga matvanor är en av de mest bidragande icke-ärftliga orsakerna till diabetes typ 2. Men genom att ändra sina matvanor kan man förbättra sitt blodsockervärde rejält. Kosten kan också förbättra ens blodfetter och göra så att man går ner i vikt. Med sunda matvanor kan man dessutom minska behovet av läkemedel som diabetiker.

Vad är bra mat vid diabetes?

Det råder delade meningar om vad som är bra mat vid diabetes men det finns vetenskapligt stöd för en del livsmedel. Några av dessa är:

  • Frukt och grönsaker
  • Rotfrukter
  • Baljväxter
  • Fullkornsprodukter
  • Fisk
  • Nötter

Att förbättra sin kost innebär inte att du aldrig får äta onyttigt - men du behöver begränsa mängden och tillfällena du äter till exempel godis eller mat med mycket socker. Om du lider av övervikt kan du må bättre av att gå ner i vikt.

Kan man dricka alkohol om man har diabetes typ 2?

Precis som med dålig mat innebär det inte att du ska undvika alkohol helt om du får diabetes 2. Men tänk på att inte dricka på fastande mage och att inte dricka för mycket.

Motion – hjälper dig må bättre

Ingen metod är effektivare för att öka cellernas insulinkänslighet än fysisk aktivitet. Med förbättrad insulinkänslighet kan du undvika att få höga blodsockervärden. Faktum är att 30 minuters rask promenad eller cykling ger ger förbättrad insulinkänslighet i upp till två dygn. Att få in motion sin vardag är därför väldigt bra om man har diabetes typ 2. Det kan till exempel vara:

  • Att cykla till jobbet
  • Ta trapporna istället för hissen
  • Hoppa av bussen en hållplats tidigare och promenera hem

De viktiga är att du får upp pulsen lite. Sikta på att få in minst tre stycken 30 minuterspass pulshöjande aktivitet per vecka, gärna mer. Om en promenad blir för lätt kan du gå över till att börja jogga eller cykla. Att motionera regelbundet är inte bara bra för insulinkänsligheten utan har också goda effekter på blodtrycket, blodfetterna och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Läkemedel vid typ-2 diabetes

Motion och goda kostvanor räcker inte alltid och då kan man behöva läkemedel för att sänka blodsockervärdet. Det kan även bli aktuellt med medicin mot högt blodtryck och höga blodfetter.

Blodsockersänkande medicin

När det gäller blodsockersänkande medicin börjar man vanligtvis med tabletter. Det finns flera blodsockersänkande mediciner på marknaden och de fungerar på lite olika sätt. Din läkare kan avgöra vad som är lämpligt för just dig.

Insulin

De flesta behöver efter ett tag komplettera sin medicinska behandling med insulin. Hur du ska medicinera styrs alltid av din läkare. Vad som är ett bra blodsockervärde är olika beroende på person.

Senast granskad 2021-10-18