Tester för covid-19

De symtom man får vid covid-19, kan likna symtom för andra sjukdomar och tillstånd. Därför är ett test det enda sättet att vara säker på om man har viruset. Det finns tester för att visa pågående infektion och det finns också tester för att se ifall man har haft covid-19 tidigare.

Provtagning för pågående infektion

Om du misstänker att du har blivit smittad av covid-19 finns det två olika test du kan ta. PCR-test eller antigentest. Testerna visar om du har tecken på pågående infektion. Eftersom det är viktigt att inte ha närkontakt med någon annan när du är smittad, erbjuder sjukvården provtagning på ställen där det går att hålla avstånd och test att ta hemma. På vissa ställen i Sverige finns det även möjlighet till drive-in-test.

PCR-test

Ett av testen är ett PCR-test. Provtagningen görs med en pinne som är gjort för att fånga upp bakterier och virus. Testet tas oftast i näsan eller i svalget och provsvaren kommer vanligtvis inom ungefär en vecka. Om du gör ett hemtest finns speciella instruktioner om hur det ska gå till. Här kan du se en film om egenprovtagning.

tester covid-767x767

Antigentest

För att visa om man har pågående infektion, kan man ta både PCR-test och antigentest. Antigentest rekommenderas i dagsläget främst för symtomatiska personer och kan användas som ett komplement till PCR-test. Det är när det finns behov av ökad testkapacitet och även när det finns behov av ett snabbt testsvar. Testet kan ofta ge ett resultat redan inom 10-30 minuter. Tillförlitligheten i antigentester kan variera, beroende på vart i infektionsförloppet de tas. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att testet tas i senast dag fem med symtom för att kunna fastställa en diagnos på covid-19.

Antigentest utanför Kronans Apotek i Gävle

Du som befinner dig i Gävle kan göra ett snabbtest för covid-19 i särskild provtagningsvagn i anslutning till Kronans Apotek i Fjällbackens Köpcentrum. Mer information om snabbtester för pågående infektion nära Kronans Apotek.

Vad innebär ett positivt testsvar?

Om ditt test visar positivt, är det ett tecken på att du har covid-19. Det finns flera saker du då behöver göra. Det är viktigt att omgående tänka igenom vilka du eventuellt kan ha utsatt för smitta, och informera dem. Du kan läsa mer information från 1177 om vad du ska göra om ditt svar visar positivt. Viktigt att tänka på är att:
- stanna hemma i minst sju dagar från att du fick symtom
- inte träffa några andra än de du bor med
- vara extra noga med hygien
- hosta eller nysa i armvecket
- följa smittskyddslagen

Vad innebär ett negativt testsvar?

Om ditt test visar negativt, är det ett tecken på att du inte har covid-19. Om du har symtom, kan det vara tecken på någon annan sjukdom, exempelvis influensa. Stanna hemma tills du känner dig helt frisk innan du går tillbaka till skola eller jobb.

Provtagning med antikroppstest

Ett annat test som du kan göra är antikroppstest. Det testet tar du när du är frisk och symtomfri. Syftet med det testet är att se om du har haft covid-19 och har utvecklat antikroppar mot viruset.

Antikroppstest på Kronans Apotek

På utvalda Kronans Apotek kan du ta ett blodprov för att se om du har antikroppar mot coronaviruset som orsakar covid-19. Hitta Kronans Apotek där du kan ta antikroppstest. Testerna är CE-märkta med hög tillförlitlighet. Ditt resultat bidrar till Folkhälsomyndighetens kartläggning av coronavirusets spridning.

Beställ ett självtest

Du kan också beställa hem ett självtest för provtagning på egen hand. Du skickar sedan in ditt blodprov till Dynamic Codes laboratorium och får svar online. Allt du behöver för provet finns i förpackningen.

Dynamic Code Covid-19 Antikroppar Självtest för antikroppar mot Covid-19. 1 st

Dynamic Code Covid-19 Antikroppar

Självtest för antikroppar mot Covid-19. 1 st

595:-

Vad innebär ett positivt testsvar på ett antikroppstest?

Om testet visar att du har antikroppar innebär det att du har tecken på att ha haft covid-19. Enligt Folkhälsomyndigheten ger antikroppar i dagsläget sannolikt ett helt eller delvis skydd mot ny infektion och skyddet finns kvar i ungefär ett halvår. Du behöver fortfarande följa de riktlinjer som finns för att minska smittspridning.

Vad innebär ett negativt testsvar?

Om testet visar att du inte har antikroppar så har du sannolikt inget skydd mot infektion. Det är viktigt att du fortsätter följa myndigheternas rekommendationer och riktlinjer. Det är möjligt att drabbas av covid-19 utan att utveckla antikroppar. Det är viktigt att du fortsätter följa myndigheternas rekommendationer och riktlinjer.

Om testet inte går att bedöma

Om du får som provsvar att ditt test inte går att bedöma, är det någonting som gör att det inte går att analysera. Det kan vara ett tekniskt fel, eller att något gått fel på laboratoriet. Det är viktigt även här att du fortsätter följa myndigheternas rekommendationer och riktlinjer, och bokar tid för ny provtagning.

Produkter för att minska smittspridning

Senast uppdaterad 1611705600000