Så bär du munskydd

Riktlinjer kring hur du ska använda munskydd ser olika ut i olika länder. Enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten i Sverige kan användning av munskydd vara bra i sammanhang där det finns ökad smittorisk och det är svårt att hålla avstånd. Det kan vara exempelvis i kollektivtrafiken eller i andra mindre utrymmen.

Använd munskydd på rätt sätt

På Kronans Apotek kan du köpa olika typer av CE-certifierade munskydd. Om du använder munskydd är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Kom ihåg att rekommendationerna kring COVID-19 om att stanna hemma vid symtom, hålla avstånd och att tvätta händerna regelbundet fortfarande gäller och har inte ändrats. Tänk på att:

  • Tvätta alltid händerna innan och efter du tar i munskyddet
  • Se till så att munskyddet är helt och inte har några skador
  • Använd snörena när du sätter på och tar av det
  • Täck både näsan, munnen och hakan med skyddet
  • Kläm åt näsbygeln
  • Pressa skyddet mot näsan och placera skyddets nedre kant under hakan och se till att det inte finns några glipor.
  • Rör inte munskyddet när du har det på
  • Ta inte av det när du exempelvis ska prata
  • Återanvänd inte masken, släng den efter användning

Zhende munskydd

Zhende är ett munskydd som kan användas både för privat bruk och i vården. Munskyddet är gjort för att fånga mikroorganismer i utandningsluften från användaren och skydda omgivningen från risken att få en infektion.

ZhenDe Munskydd

Munskydd. Engångsmunskydd, 30 st

229:-

Ord. butikspris 249:-

Munskydd skyddar inte mot virus

Munskydd ska alltid ses som ett komplement till de övriga riktlinjerna kring COVID-19 för att minska smittspridning. Munskydd skyddar inte den som bär det mot smitta. Handtvätt och handsprit är i regel det mest effektiva sättet att undvika att smittas av virus. Vissa sorters munskydd som används på rätt sätt kan däremot vara effektivt om man själv är sjuk och vill undvika att smitta andra. Det finns vissa ansiktsmasker och andningsskydd som används som skydd mot virus inom sjukvården. De skiljer sig mot vanliga munskydd genom att de har inbyggda filter och måste användas på ett visst sätt. Här kan du läsa mer om vad du kan göra för att minska smittspridning.

Senast uppdaterad 2020-10-05