Tips och råd om växtvärk

Att ha växtvärk är något som många barn upplever. Det är inte farligt, men kan göra väldigt ont. Man får det oftast i benen man kan även kännas i armarna. Växtvärk kommer oftast mellan åldrarna 3 till 10 år men även äldre barn kan få besvären.

Vanliga symtom på växtvärk

Hur ofta eller mycket man får värken varierar från person till person. För vissa barn kommer besvären varje natt, för andra någon gång i månaden. Smärtan brukar hålla i sig i ett par timmar och kommer oftast när man ligger still. Vad för orsak som ligger bakom växtvärk är inte fastställd. När barn får växtvärk, har de symtom som: - Ont i låren, underbenen eller runt knäna - Ont på kvällen eller natten - Ofta ont i båda benen, men det kan variera från sida till sida

Hur kan jag lindra besvären?

Som förälder kan det hjälpa att massera dina barns ben. Även värme kan hjälpa. Testa med ett par varma strumpor, en värmekudde eller en filt. Om värken är väldigt smärtsam för barnet kan ni testa med att ge receptfria smärtstillande läkemedel.

Ett barn står upprätt framför en trävägg. Foto.

Värmande vetekudde

Om barnet har ont kan det kännas skönt med värme där värken sitter. Värmen har lugnande effekt. Innerkudden värms i micro eller vanlig ugn.

Detta gäller för smärtstillande läkemedel till barn:

• Barn från 3 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol. • Barn från 6 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen.

Läkemedlen finns i flera olika former, till exempel tabletter som smälter i munnen och i flytande form. Fråga gärna oss - vi kan hjälpa dig med råd om vad som passar just ditt barn bäst. Om barnet mår bra ska du undvika att ge medicin. Följ noga anvisningarna på förpackningen och kombinera inte olika läkemedel.

När ska jag söka vård?

Om värken ger så pass mycket besvär så att barnet haltar, eller barnet har ont på ett specifikt ställe på benet – behöver du kontakta en vårdcentral. Växtvärk är något som försvinner med åldern och behöver inte behandlas, men ibland kan värk bero på andra anledningar.

Senast granskad 2021-06-24