När barn får springmask

Springmask är en tarmparasit som är vanligast hos barn. Det är inte farligt, men kan ge symtom som att det kliar i rumpan. Man kan behandla springmask med både receptfritt och receptbelagt läkemedel och att ta extra väl hand om sitt barns hygien. Här kan du läsa vad du gör om du eller ditt barn blivit smittat.

Symtom på springmask

Som med andra sjukdomar varierar symtomen från person till person. Ibland kan barn ha lindrig springmask utan att få några symtom alls. Men om man får symtom, är det vanligt att:

  • Det kliar vid ändtarmsöppningen på kvällen och natten vilket leder till att barnet sover dåligt
  • Springmasken är synlig i avföringen
  • Hos tjejer kan huden i slidan bli irriterad

Vad händer när barn får springmask?

Barn får springmask genom att man får i sig springmaskens ägg i munnen. Äggen utvecklas till larver i magen och efter det till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. De vuxna maskarna tar sig till ändtarmen där de lägger nya ägg alldeles utanför ändtarmsöppningen.

Ett barn leker vid en strand. Foto.

Hur smittar springmask?

Springmaskens ägg smittar via exempelvis ytor, leksaker och kläder. Barn kan även smitta sig själva om de får i sig äggen via munnen.

Hur behandlar man springmask?

Springmask kan behandlas på två sätt. Båda behandlingarna ska upprepas efter två veckor. De två olika behandlingarna är följande:

  • Det receptfria läkemedlet Pyrvin. Det rekommenderas att tabletterna sväljs hela med vätska. Om tabletterna delas kan de färga t.ex. kläderna. Det är dock möjligt att dela tabletten t.ex. om doseringen för små barn kräver detta. Pyrvin färgar avföringen röd. Vanligt tvättmedel tar i regel bort missfärgningen.
  • Om det anses att det finns behov kan en läkare kan skriva ut det receptbelagda läkemedlet Vermox. Läkemedlet finns i flytande form och kan tas av barn över 2 år. Om du har frågor om läkemedlet, prata gärna med en av våra farmaceuter.

Behandling med Pyrvin

Pyrvin är effektivt mot springmask som engångsdos. När behandlingen upprepas efter två veckor dödas de maskar som utvecklats ur äggen efter den första dosen. Behandla hela familjen samtidigt.

Vad ska man tänka på?

Det är viktigt att tänka extra mycket att ta hand om hygienen om man fått springmask. För både vuxna och barn gäller följande: 1. Tvätta kroppen och händerna ofta. Då äggen kan fastna under naglar är det viktigt att man är noggrann. Det gäller även ändtarmsöppningen där det kan sitta ägg. 2. Tvätta sängkläder, kläder, handdukar och gosedjur ofta. Tänk på att använda separata handdukar om ni är flera i familjen. 3. Rengör toalett, badrum och sovrum ofta.

När ska man söka vård?

Kontakta din vårdcentral om:

  • Behandlingen inte hjälper
  • Du som fått springmask är gravid eller ammar
  • Det är ett barn under 10kg som är smittat
  • Barnet har svårt att få i sig läkemedlet

Hur länge ska barnet stanna hemma?

Barnet behöver inte vara hemma från förskola eller skola, men informera personalen då olika ställen har olika riktlinjer.

Senast granskad 2021-03-18