Tillbaka till Barn och föräldrar

När barn får springmask

Springmask är en tarmparasit som är vanligast hos barn. Det är inte farligt, men kan ge symtom som att det kliar i rumpan. Man kan behandla springmask med både receptfritt och receptbelagt läkemedel och att ta extra väl hand om sitt barns hygien. Här kan du läsa vad du gör om du eller ditt barn blivit smittat.

Symtom på springmask

Som med andra sjukdomar varierar symtomen från person till person. Ibland kan barn ha lindrig springmask utan att få några symtom alls. Men om man får symtom, är det vanligt att:

  • Det kliar vid ändtarmsöppningen på kvällen och natten vilket leder till att barnet sover dåligt
  • Springmasken är synlig i avföringen
  • Hos tjejer kan huden i slidan bli irriterad
1000x1000 barn på klippa

Vad händer när barn får springmask?

Barn får springmask genom att man får i sig springmaskens ägg i munnen. Äggen utvecklas till larver i magen och efter det till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. De vuxna maskarna tar sig till ändtarmen där de lägger nya ägg alldeles utanför ändtarmsöppningen.

Hur smittar springmask?

Springmaskens ägg smittar via exempelvis ytor, leksaker och kläder. Barn kan även smitta sig själva om de får i sig äggen via munnen.

Hur behandlar man springmask?

Springmask kan behandlas på två sätt. Båda behandlingarna ska upprepas efter två veckor. De två olika behandlingarna är följande:

  • Det receptfria läkemedlet Pyrvin. Det rekommenderas att tabletterna sväljs hela med vätska. Om tabletterna delas kan de färga t.ex. kläderna. Det är dock möjligt att dela tabletten t.ex. om doseringen för små barn kräver detta. Pyrvin färgar avföringen röd. Vanligt tvättmedel tar i regel bort missfärgningen.
  • Om det anses att det finns behov kan en läkare kan skriva ut det receptbelagda läkemedlet Vermox. Läkemedlet finns i flytande form och kan tas av barn över 2 år. Om du har frågor om läkemedlet, prata gärna med en av våra farmaceuter.
Senast granskad 2021-03-18