Scharlakansfeber - symtom och lindring

Scharlakansfeber är en infektionssjukdom som är vanligast hos barn mellan 5 och 15 år. Den kan förekomma hos äldre barn och hos vuxna men det är ovanligt. Scharlakansfeber kan gå över av sig själv men ibland behövs det behandling.

Symtom på scharlakansfeber

De tidiga symtomen brukar komma mellan 2 till 4 dagar efter man blivit smittad. Det är vanligt att barnet får ett eller flera av dessa symtom:

  • Feber
  • Ont i halsen, magen och huvudet
  • Illamående och kräkningar
  • Svullna och ömma lymfkörtlar
  • Stora och röda halsmandlar. Det kan även bildas vitgula varproppar på halsmandlarnas yta.
  • Knottriga utslag som syns tydligt på kroppen
  • Sår i mungipor, på fingrar och vid naglarna
  • Ont i leder, särskilt senare under sjukdomsförloppet
  • Huden på kroppen börjar fjälla, vanligast senare under sjukdomsförloppet
En kvinna tröstar en trött pojke. Foto.

I början av sjukdomen får tungan en gulvit hinna. Beläggningen försvinner efter någon dag och tungan blir istället glänsande röd, med svullna små upphöjningar. Den påminner om ytan hos ett smultron och brukar därför kallas smultrontunga. Utslagen från scharlakansfeber brukar först komma i armhålor och ljumskar och sedan sprida sig till mage och rygg. Hela kroppen kan tillslut bli täckt och kroppen blir då röd.

När ska man söka vård?

Om du tror att ditt barn har blivit smittad av scharlakansfeber behöver du uppsöka en vårdcentral.

Hur smittar scharlakansfeber?

Det är den smittsamma bakterien streptokocker som orsakar scharlakansfeber. När en person till exempel nyser eller hostar, samlas smittan i droppar i luften – så kallat droppsmitta. Man kan också bli smittad vid kroppskontakt. Barnet kan smitta från ungefär två dagar innan det får symtom och flera veckor framåt. Barn ska därför stanna hemma tills de inte har någon feber och mår bra, oftast i minst 48 timmar efter. Detta kan variera på olika förskolor och skolor, så vänd dig till er skola för att se vad som gäller.

Behandling

Om läkare anser att det är nödvändigt, kan barn som har infektion med streptokocker behandlas med antibiotika. Om barnet har ont, kan man ge det receptfria läkemedel. För barn gäller: - Barn från 3 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol - Barn från 6 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol och ibuprofen.

Följdsjukdomar efter scharlakansfeber

Det är ovanligt att få komplikationer efter att man har haft scharlakansfeber, men det finns vissa undantag. Halsböld, njurinflammation och reumatisk feber är exempel på sjukdomar som kan uppstå, läs mer om det på 1177.se.

Senast granskad 2021-08-09