Ögoninflammation hos barn

Barn får ofta ögoninflammation i samband med en förkylning. Det kan också bero på att de fått in något i ögat eller drabbas av en allergisk reaktion. Här går vi igenom tecken på ögoninflammation och hur man kan lindra besvären.

Tecken på ögoninflammation

Ögoninflammation hos barn beror ofta på att de fått in virus eller bakterier i ögat. Det är vanligt att barnet får inflammation i båda ögonen på samma gång. Symtom kan vara:

  • Ögonvitan blir röd och irriterad
  • Ögat ser svullet ut
  • Det skaver i ögat
  • Det rinner var från ögat
  • Ögonen klibbar ihop, speciellt på morgonen
En man tar hand om sina två barn. Foto.

Smittar ögoninflammation?

Ja, ögoninflammation smittar och det sprids när barn exempelvis tar sig i ögat och sen tar på något annat. Om ett barn på förskolan får ögoninflammation är det troligt att flera kommer att smittas. Det är därför viktigt att barnet är hemma så länge ögonen är irriterade och att man är noggrann med att tvätta händerna.

Hur lindrar jag besvären?

Badda barnets ögon med ljummet vatten för att få bort var och bakterier. Det är lättast att göra med lite papper eller en bomullstuss. Se till att vara extra noga med att tvätta längst in vid tårvägen då det ofta bildas var där. Det finns även speciella våtservetter att använda. Tänk på att läsa bipacksedeln innan användning. Det är viktigt att den smittade har egna handdukar och sängkläder. Se till att tvätta eller byta ut dessa varje dag.

Skonsamma våtservetter

Skonsam rengöring för behandling av olika ögonbesvär, såsom ögonlocksinflammation. Skyddar huden mot uttorkning och innehåller återfuktande hyaluronsyra. Kan användas från 3 månaders ålder.

När ska jag söka vård?

Om inflammationen på barnet inte går över av sig själv efter fem dagar, om det bildas väldigt mycket var vid ögat, eller du misstänker att ögat är skadat behöver du kontakta din vårdcentral. Vid behov kan läkare sätta in behandling med antibiotika.

Senast granskad 2021-09-17