Tillbaka till Barn och föräldrar

När ditt barn får krupp

Det är vanligt att barn får olika typer av förkylningsbesvär. Ett av dem är krupp, vilket är en luftvägsinfektion som kan ge skällande hosta, heshet och ansträngd andning. Det finns flera saker du kan göra för att underlätta för ditt barn. Här går vi igenom symtom, vad du ska tänka på och hur du kan lindra besvären.

Vad är krupp?

Krupp kallas även för falsk krupp, pseudokrupp eller viruskrupp och är vanligt hos barn mellan sex månader och tre år. Det är en inflammation i luftrören, orsakat av virus, vilket leder till att slemhinnorna svullnar. Detta kan i sin tur orsaka hosta, heshet och att barnet får problem med andningen. Krupp kommer ofta i samband med förkylning och symtomen är vanligen värst på kvällen.

Hur låter krupp hos barn?

Kännetecknande för krupp är att hostan låter skällande. Barnet kan få långa hostattacker, som gör det ledset och oroligt. Det kan uppstå väsande och pipande ljud när barnet andas, och det kan bli indragningar i bröstkorgen. Det syns tydligast vid revbenen och är ett tecken på att andningen är mycket ansträngd.

1000x1000-ett barn i snön

Vad kan jag göra för att underlätta för mitt barn?

Det finns flera saker att göra som kan hjälpa barnet. Här går vi igenom råd.

  • Försök hålla barnet lugnt då besvären kan bli värre av skrik
  • Låt barnet andas sval luft vid exempelvis ett fönster
  • Se till att barnet sover mer upprätt
  • Ge barnet nässpray då det kan underlätta om barnet samtidigt är täppt i näsan
  • Se till att barnet får i sig tillräckligt med vätska
Senast granskad 2023-01-10