Tillbaka till Barn och föräldrar

När ditt barn får krupp

Det är vanligt att barn får olika typer av förkylningsbesvär. Ett av dem är krupp, vilket är en luftvägsinfektion som kan ge skällande hosta, heshet och ansträngd andning. Det finns flera saker du kan göra för att underlätta för ditt barn. Här går vi igenom symtom, vad du ska tänka på och hur du kan lindra besvären.

Vad är krupp?

Krupp kallas även för falsk krupp, pseudokrupp eller viruskrupp och är vanligt hos barn mellan sex månader och tre år. Det är en infektion som orsakas av virus vilket leder till att stämbanden svullnar. Detta kan i sin tur orsaka hosta, heshet och att barnet får problem med andningen. Krupp kommer ofta i samband med förkylning och symtomen är ofta som värst på kvällen.

Hur låter krupp hos barn?

Det som kännetecknar krupp är att hostan låter skällande. Barnet kan hosta mycket åt gången och bli ledsen och orolig av hostan. Det kan även väsa eller pipa när barnet andas och ge indragningar på bröstet. Indragningar innebär att andningen är så pass ansträngd att huden dras in. Detta syns ofta tydligast vid revbenen.

Förkyld flicka snyter sig. Foto.

Vad kan jag göra för att underlätta för mitt barn?

Det finns flera saker att göra som kan hjälpa barnet. Här går vi igenom råd.

  • Försök hålla barnet lugnt då besvären kan bli värre av skrik
  • Låt barnet andas frisk luft vid exempelvis ett fönster
  • Se till att barnet sover mer upprätt
  • Ge barnet nässpray då det kan underlätta andningen
  • Se till att barnet får i sig mycket vätska
Senast uppdaterad 2022-09-28