Barn och läkemedel – saker du bör tänka på

Att ge läkemedel till barn är inte alltid det lättaste, men det finns lite knep du kan använda dig av. Här ger vi dig svar på vanliga frågor och tips på hur du får dina barn att ta sina läkemedel.

Hur får jag mitt barn att ta sin medicin?

Det kan ibland vara svårt att få sitt barn att ta sina läkemedel, speciellt om de smakar illa. Här har vi samlat några tips som du kan använda.

1. Använd ord och kroppsspråk

Försök att vänligt men bestämt visa barnet att hen behöver ta medicinen. Du kan prova att distrahera, belöna eller berömma barnet. Ett vanligt knep är att ta hjälp av barnets kramdjur och låtsas att de också ska få läkemedlet.

2. Låt barnet vara med och bestämma

Var tydligt med att barnet behöver ta läkemedlet men låt hen få bestämma hur. Barn i vissa åldrar kan bli mer medgörliga om de får välja hur det ska gå till - till exempel vill många barn hålla i skeden eller sprutan själva.

Farmaceut hjälper ett barn. Foto.

3. Undvik att tvinga i medicinen

Även om barnet vägrar ta sitt läkemedel är det aldrig en bra idé att försöka öppna barnets mun och tvinga hen att ta medicinen.

4. Dölj läkemedlets smak

En del läkemedel smakar inte speciellt gott vilket kan göra att barnet inte vill ta sin medicin. Då kan du dölja smaken på olika sätt. Ett sätt är att blanda ut tabletten i lite sylt eller äppelmos. Ett annat sätt är att ge barnet något med mycket smak direkt efteråt. Livsmedel som är bra på att dölja smaken är till exempel kakao, pepparkakor och lakrits. Ett tredje sätt är att minska smaklökarnas känslighet och låta barnet suga på is eller isglass först och sen ge medicinen.

Kontakta en vårdcentral, barnavårdscentral eller sjukvårdsrådgivning om du inte lyckas att få barnet att ta läkemedlet. Du kan också fråga om råd på något av våra apotek eller prata med en farmaceut på telefon.

Vad ska jag tänka på när jag ger mitt barn läkemedel?

Här är några övergripande saker du alltid bör tänka på när du ger läkemedel till barn:

  • Följ läkarens anvisningar för hur barnet ska ta läkemedlet och läs gärna i bipacksedeln om det är något speciellt du ska tänka på
  • En skårad tablett kan inte alltid delas eller krossas. Kontrollera vad som gäller för ditt barns läkemedel från gång till gång
  • Förvara alla läkemedel oåtkomliga för barn
  • Har du frågor om hur läkemedlet ska användas kan du vända dig till en av våra farmaceuter

Ska jag ge mitt barns medicin med mat?

En del läkemedel ska tas i samband med måltid – men inte alla. En del livsmedel kan påverka effekten av läkemedlet och det är viktigt att du kollar vad som gäller ditt barns läkemedel innan det används. Exempel på livsmedel som kan påverka läkemedlets effekt är grapefrukt och mjölkprodukter.

Kan jag använda samma medicin till olika barn?

Ett läkemedel som är utskrivet på recept ska bara användas av den som fått receptet. Även om ett syskon har liknande symtom behöver det inte innebära att samma läkemedel kan användas. Dosen anpassas efter varje barn och både ålder och vikt påverkar vilka läkemedel som ska användas.

Senast granskad 2021-06-04