Tillbaka till Barn och föräldrar

Barn och läkemedel – saker du bör tänka på

Att ge läkemedel till barn är inte alltid det lättaste, men det finns lite knep du kan använda dig av. Här ger vi dig svar på vanliga frågor och tips på hur du får dina barn att ta sina läkemedel.

Hur får jag mitt barn att ta sin medicin?

Det kan ibland vara svårt att få sitt barn att ta sina läkemedel, speciellt om de smakar illa. Här har vi samlat några tips som du kan använda.

1. Använd ord och kroppsspråk

Försök att vänligt men bestämt visa barnet att hen behöver ta medicinen. Du kan prova att distrahera, belöna eller berömma barnet. Ett vanligt knep är att ta hjälp av barnets kramdjur och låtsas att de också ska få läkemedlet.

1000x1000 Barn i snö. Foto.

2. Låt barnet vara med och bestämma

Var tydligt med att barnet behöver ta läkemedlet men låt hen få bestämma hur. Barn i vissa åldrar kan bli mer medgörliga om de får välja hur det ska gå till - till exempel vill många barn hålla i skeden eller sprutan själva.

3. Undvik att tvinga i medicinen

Även om barnet vägrar ta sitt läkemedel är det aldrig en bra idé att försöka öppna barnets mun och tvinga hen att ta medicinen.

4. Dölj läkemedlets smak

En del läkemedel smakar inte speciellt gott vilket kan göra att barnet inte vill ta sin medicin. Då kan du dölja smaken på olika sätt. Ett sätt är att blanda ut tabletten i lite sylt eller äppelmos. Ett annat sätt är att ge barnet något med mycket smak direkt efteråt. Livsmedel som är bra på att dölja smaken är till exempel kakao, pepparkakor och lakrits. Ett tredje sätt är att minska smaklökarnas känslighet och låta barnet suga på is eller isglass först och sen ge medicinen.

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2
Senast granskad 2021-06-04