MENY

Akne

Akne är helt enkelt vanliga finnar. Det uppstår när talgkörtlar i huden blir inflammerade. Akne är ofarligt, även om det kan vara mycket besvärande. Här får du tips på hur du med rätt produkter och vanor kan lindra besvären.

Vad är akne? 

Akne kan se ut på olika sätt och ha olika svårighetsgrader, från inflammerade pormaskar och enstaka finnar till djupa bölder och ärr. Oftast uppstår akne på ansiktet, halsen, bröstet eller ryggen. Finnarna eller bölderna uppstår genom att huden producerar för mycket talg som blockeras i porerna och bakterier som normalt finns i huden kan då växa till sig och inflammera blockeringen. Akne är vanligt i tonåren, men kan uppstå även i vuxen ålder. 

Hudvårdsrutin för dig som lätt får finnar

Akne orsakas inte av oren hy, utan av överproduktion av talg som blockeras och inflammeras. Det räcker att tvätta ansiktet en eller två gånger om dagen, och använd en mild rengöring för att ta bort makeup och smuts. Rengöringsprodukter som är anpassade för fet hy är bra att använda, eftersom det också tar bort överflödigt talg. Akneprodukter som innehåller salicylsyra gör att talgkörtlarna inte täpps till lika lätt.

Det är viktigt att återfukta huden. Undvik feta eller oljiga krämer som kan göra att huden känns ännu fetare, utan återfukta istället med produkter som är avsedda för fet hy. Detta balanserar hudens egna talgproduktion.

Kläm inte, stick inte och gör inte sönder finnar eller bölder. Du kan skada talgkörteln, förvärra inflammationen eller orsaka ärr. Var försiktig med makeup på inflammerad hud. Det bästa för att dölja rodnaden är att använda särskilda täckstift för finnar. Dessa är uttorkande och bakteriehämmande. Om du använder sminkborstar, se till att rengöra dessa noggrant.

Receptfri behandling av akne

Det finns flera hudvårdsprodukter som är anpassade för hud med akne. Aknelösning med salicylsyra är antiinflammatoriskt och kan vara ett bra första steg för att bli av med finnarna. Bensoylperoxid som finns i till exempel Basiron är också en bra metod. Medlet löser upp pormaskar och hämmar tillväxten av bakterier. Men det är också uttorkande och gör huden känslig, så prova först med en svag styrka i 4-6 veckor och kom ihåg att skydda dig mot solen under tiden som du använder medlet. Undvik att kombinera flera olika medel som inte är avsedda att kombineras. Använd bara skonsam rengöring och återfuktande kräm.

Om receptfri behandling inte räcker kan en tillfällig antibiotikakur underlätta läkningen. Kvinnor kan också få hjälp av kombinerade hormonella medel som p-piller. Oavsett behandlingsmetod så bör man fortsätta lokalbehandla ansiktet eller de områden där man fått akne så länge som det finns risk att det kommer tillbaka.

I svåra fall, eller om antibiotika eller hormoner inte ger resultat, så kan medicin som innehåller isotretinoin förskrivas av hudläkare.

 Senast uppdaterad 2019-01-16