Tillbaka till Allergi och luftvägar

Kvalsterallergi - fakta och tips

Kvalsterallergi kallas ibland för dammallergi, men det finns flera delar i dammet man kan reagera på, exempelvis spår av pälsdjur. Vid kvalsterallergi är det proteinerna i den avföring kvalstren lämnar i dammet du reagerar mot. Just allergi mot kvalster har blivit allt vanligare de senaste åren på grund av att vi har sämre ventilation och bättre isolering - vilket gör att det är fuktigare och kvalstren trivs och förökar sig. De trivs ofta bra i exempelvis sängkläder.

Hur visar sig kvalsterallergi?

Symtomen är väldigt lika de du kan få vid pollenallergi, som rinnsnuva, nysningar, nästäppa, astma och ögonbesvär. Har du flera olika allergier kan det vara svårt att urskilja just kvalsterallergi.

Vad kan jag göra för att lindra besvären?

På kort sikt finns det receptfria antihistamintabletter som kan lindra, men du behöver bli av med ”dammet” - de proteiner du är allergisk mot. Har du fått mycket kvalster kan det vara bra att undersöka om du har just dålig ventilation för att bekämpa problemet. Sängkläder bör tvättas i 60 grader ungefär var fjortonde dag för att tvätta bort proteinerna.

1000x1000-kvinna-sover
  • Tips och råd banner, Till mina recept
Senast granskad 2024-02-12