Tillbaka till Allergi och luftvägar

Fakta och tips om kvalsterallergi

Kvalsterallergi kallas ibland för dammallergi, men det finns flera delar i dammet man kan reagera på som exempelvis spår av pälsdjur. Vid kvalsterallergin är det proteinerna i den avföring kvalstren lämnar i dammet. Just allergi mot kvalster har blivit allt vanligare de senaste åren på grund av att vi har sämre ventilation och bättre isolering - vilket gör att det är fuktigare och kvalstren trivs och förökar sig. De trivs ofta bra i exempelvis sängkläder.

Hur visar sig kvalsterallergi?

Symtomen är väldigt lika de man kan få vid pollenallergi, som rinnsnuva, nysningar, nästäppa, astma och ögonbesvär. Har man flera olika allergier kan det vara svårt att urskilja just kvalsterallergi.

Vad kan jag göra för att lindra besvären?

På kort sikt finns det receptfria antihistamintabletter som kan lindra, men man behöver bli av med ”dammet” - de proteiner man är allergisk mot. Har man fått mycket kvalster kan det vara bra att undersöka om man har just dålig ventilation för att bekämpa problemet. Sängkläder tvättas i 60 grader ungefär var 14:de dag för att tvätta bort proteinerna.

1000x1000-kvinna-sover
  • Tips och råd banner, Till mina recept
Senast granskad 2019-08-09