Fakta och tips om kontaktallergi

Allergiskt kontakteksem uppstår på den delen av huden som har varit i kontakt med något du är allergisk mot. Det sitter för det mesta på händerna, i armhålorna eller ansiktet och runt ögonen. Vanliga ämnen som kan framkalla allergiskt eksem är till exempel nickel, krom, vissa konserveringsmedel i hudvårdsprodukter och latex.

Risken för att utveckla nickelallergi ökar om du använder smycken som innehåller nickel. Allergirisken är särskilt hög om du har låtit pierca dig eller har tagit hål i öronen och använder smycken som innehåller nickel.

Hur behandlar jag eksemen?

När du fått en allergisk reaktion, ta bort örhänget, tvätta bort parfymen eller det som du reagerat på. För att behandla eksemet kan du använda salvor eller krämer med hydrokortison i. Salvor är något fetare än krämer och ofta lite bättre om huden är särskilt torr där du har fått utslag.

Om du en gång har blivit allergisk mot nickel så varar överkänsligheten hela livet.

En person med ett armband smörjer händerna. Foto.

Eksem på händerna

Handeksem kan uppstå vid någon sorts kontaktallergi, till exempel mot nickel. Men det kan också vara icke-allergiska anledningar och drabbar särskilt personer som har mycket kontakt med vatten, rengöringsmedel, smuts eller liknande i sitt vardagsliv.

Precis som med alla eksem är det viktigt att återfukta flera gånger om dagen och att undvika att torka ut huden. Tänk på att inte tvätta händerna för mycket, använd hellre handsprit och undvik starka tvålar. Diskhandskar eller bomullshandskar kan minska slitage på händernas hud. Receptfri hydrokortisonkräm kan avhjälpa besvären men är oftast inte tillräckligt vid handeksem. Sök vård för att få hjälp med starkare kortisonbehandling, ljusterapi eller andra behandlingsformer.

Senast granskad 2019-08-09