Tillbaka till Allergi och luftvägar

Behandling med inhalator

Om du har astma eller KOL är det vanligt att du får läkemedel som ska andas in med hjälp av en inhalator. Varje läkemedelsföretag tillverkar sina egna inhalatorer som ska användas och skötas på olika sätt. Det är viktigt att använda din inhalator rätt, så att läkemedlet når tillräckligt långt ner i luftvägarna. Kronans Apoteks personal hjälper gärna till att visa hur just din inhalator ska användas.

Vet du hur du ska dosera?

Ibland kan man behöva variera dosen av vissa av sina läkemedel beroende på omständigheterna. Vad menas till exempel med 1-2 inhalationer 1-2 gånger dagligen?

Det betyder att du ska variera din dosering efter dina behov, från en till fyra doser per dag. Till exempel vid förkylning kan läkaren ha ordinerat höjd dos av din kortison-inhalator vilket betyder att du då ska ta 2 inhalationer 2 gånger dagligen.

När du känner dig bättre igen ska du sänka dosen till1 inhalation 1 gång dagligen som underhållsbehandling.

1000x1000 kvinna halvprofil

Inhalationsbehandling hos barn och äldre

Många barn och även äldre personer har svårt att inhalera från vanliga pulverinhalatorer. Ett bra alternativ är i sådana fall att inhalera läkemedel i sprayform, och även ta hjälp av en andningsbehållare (spacer). Vid användning av spacer är det viktigt att den passar till den aktuella sprayinhalatorn.

Besök ditt närmaste Kronans Apotek för att få hjälp med att använda inhalatorn korrekt.

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2
Senast granskad 2024-02-12