Tillbaka till Omron

Sponsrat innehåll

Så mäter du blodtrycket rätt

Vilken arm ska du mäta på? Ska du sitta eller ligga ner? Det är viktigt att ha en rutin med att vila före mätningen, mäta på samma arm och se till att mäta på samma tidpunkt. Här går vi igenom vad du ska tänka på för att få ett så korrekt resultat som möjligt.

Varför är högt blodtryck farligt?

Högt blodtryck, som även heter hypertoni, är den största riskfaktorn för både hjäninfarkt och hjärnblödning. Personer som har högt blodtryck löper tre gånger så stor risk att få en stroke jämfört med dem som inte har det. Om man kontrollerade blodtrycket regelbundet, skulle hälften av alla strokefall kunna undvikas. Om du i tid vet om att du har högt blodtryck, finns det utrymme att göra någonting åt det.

Fördelar med att mäta blodtrycket hemma

Att mäta blodtrycket hemma har många fördelar. Du slipper stress och är alltid i en lugn miljö. Det är också lättare att se en trend i hur blodtrycket rör sig, det vill säga om det är stabilt eller rör sig uppåt. På så sätt kan läkaren ställa rätt diagnos, vilket är en viktig del i eventuell behandling.

Så mäter du blodtrycket rätt 767x767

Såhär använder du Omrons blodtrycksmätare

Det är viktigt att man mäter blodtrycket på rätt sätt för att få ett så korrekt resultat som möjligt. Innan du mäter blodtrycket, se till att vila i 5-10 minuter. Sitt också helst på en stol med hela fotsulan mot golvet, utan benen i kors. Följ därefter stegen nedan.

  • Låt mätaren ligga still på ett bord framför dig.
  • Ta av åtsittande plagg eller rulla upp tröjan på din vänstra arm och applicera sedan manschetten.
  • Fäst manschetten ungefär 1-2 centimeter ovanför armvecket och stäng den med hjälp av kardborrebandet. Dra inte åt den inte för hårt, du skalätt kunna få plats med två fingrar mellan manschetten och armen.
  • Placera armen på ett bord, så att manschetten är i hjärthöjd. Armen ska vara helt avslappnad med handflatan vänd uppåt.
  • Tryck på startknappen så börjar manschetten blåsas upp automatiskt. Tänk på att hålla armen helt stilla under mätningen. Den tar ca 30-40 sekunder.
  • För ett korrekt resultat, tänk på att alltid mäta blodtrycket samma tid på dagen.