Plåster

När du får ett sår, stort som litet, är det viktigt att alltid ta hand om det. I många fall räcker det med att ta hand om det själv utan att du behöver kontakta vården. Även de minsta såren ska hållas rena och skyddas från bakterier för att minska risken för infektion. Ett plåster är ett perfekt sätt att skydda små sår och låta dem läka i lugn och ro. Beroende på vad det är för typ av sår kan olika typer av plåster passa just dina behov. Här hittar du produkter så som vattenresistenta plåster, plåster i olika storlekar och skavsårsplåster.

Läs mer

Tips att tänka på kring små sår

När ett sår ska läka är det viktigaste att du skyddar det. Exempel är på saker som kan göra det värre smuts, bakterier och skavande kläder. Ett plåster är ett bra sätt att se till så att såret är skyddat. Innan du sätter på ett plåster finns det saker att tänka på.

  • Ha alltid tvättade händer
  • Rengör såret och se till att det är torrt
  • Sätt på ett passande plåster för sårets storlek
  • Byt plåster ofta och var noga med att hålla såret rent

När är det viktigt att kontakta vården?

Inte alla sår går att ta hand om själv. Det finns saker du ska vara uppmärksam på när du fått ett sår. Om såret är stort, djupt och inte slutar blöda är det bäst att kontakta vården. Men även små skrubb- och skavsår kan behövas ses över. Håll alltid koll på om såret ser infekterat ut. Om det inte läker eller blir bättre efter två till tre dagar trots rengöring, kontakta vården. Du ska även alltid vara uppmärksam på om det bildas var i såret, rodnaden sprider sig eller ditt allmäntillstånd försämras.

Här kan du läsa mer tips och råd om hur du tar hand om små sår.

Filtrera produkter

Visar 108 produkter

Visar 30 av 108