Svamp i underlivet

Svamp i underlivet drabbar närmare 75% av alla fertila kvinnor men trots den höga siffran är svamp i underlivet något det sällan talas om. Här förklarar vi varför svamp i underlivet kan uppkomma och vad du kan göra om du drabbats.

Symtom på svamp i underlivet

Svamp i underlivet ger sig vanligtvis till känna genom att blygdläpparna blir röda, kliar och svider. Det kan göra ont när man kissar eller har samlag och ibland kan man få en vit, gryning flytning från slidan.

När det gäller svamp i underlivet för män är vanliga symtom att ollonet är rött, torrt och fnasigt. Man kan även se samma symom på penisskaftet, pungen eller ljumskarna. För både män och kvinnor kan man ibland också få en vit hinna i underlivet som kan vara svår att tvätta bort.

Behandling för svamp i underlivet

Om du tror att du drabbats av svamp i underlivet finns receptfria läkemedel att köpa som används direkt i slidan. Det finns både krämer och slidtabletter eller slidkapslar. Då det är svårt att se hur bred infektionen är brukar det rekommenderas att köpa ett kombinationspaket för att vara säker på att hela det infekterade området behandlas.

För män brukar svampen i regel försvinna utan att behandling behövs. För att lindra eventuella besvär bör du försöka hålla området rent och tvätta med en mild tvål. Undvik uttorkande hygienprodukter som kan irritera huden. Det kan också vara skönt att undvika för åtsittande kläder under läkeprocessen. Om du får besvärande klåda kan du behandla den genom att antingen smörja med svampdödande salva eller kräm.

Oavsett om du är kvinna eller man bör du uppsöka vård om svampen inte försvinner genom din behandling eller om svampen återkommer inom ett halvår.

Varför får man svamp i underlivet?

Den svamp som drabbar oss är jästsvamp, främst Candida albicans, och finns naturligt i vår kropp. Hos en del finns den även i underlivet. Det som dock inte är naturligt är att den växer till sig och ger symptom, som den exempelvis kan göra i de nedre regionerna. Detta är ett problem som främst drabbar kvinnor och är relativt ovanligt hos män.

Svamp frodas generellt sett i miljöer där det är varmt och fuktigt. Men trots att vi idag känner till flera faktorer som ökar risken för svamp vet vi inte grundorsaken till svampinfektion.

Svamp kan uppkomma vid läkemedelsbehandling då din normala bakterieflora rubbas och ditt immunförsvar påverkas, som exempelvis vid en antibiotikabehandling eller vid kronisk stress. Vet du med dig att du ska genomgå exempelvis en antibiotikabehandling och vill minska risken att drabbas av rubbningar i bakteriefloran, kan det vara bra att köpa probiotika i form av tampong eller som kapsel.

Andra anledningar till svamp i underlivet

Även hormoner spelar roll för risken att drabbas av svamp och därför är det vanligt att man drabbas av en svampinfektion strax innan sin mens eller under en graviditet. Men även ärftliga faktorer och nedsatt immunförsvar spelar in.

Friktion kan skapa små sår i huden som gör det lättare för svampen att fästa och gro. Om du cyklar eller har mycket sex kan därför risken för svamp öka.

Senast uppdaterad 2019-10-29