PMS – besvär före mens

Vad är PMS, varför får man det och vad kan man göra åt det? Här ger vi dig den information du behöver.

Vad är PMS?

PMS innebär att du får humörförändringar och andra besvär dagarna före din mens. Besvären är olika för olika kvinnor och kan även variera från månad till månad. En del kvinnor har väldigt svår PMS och då kallas det för PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom.

Symtomen vid PMDS är vanligtvis psykiska och kan för en del vara så allvarliga att de liknar en depression eller ångest. Vid PMDS försvinner dock de besvären nästan omedelbart när mensen kommer igång. Mellan tre till fem procent av alla som har mens beräknas ha PMDS.

Vanliga symtom vid PMS och PMDS

  • Ömmande bröst
  • Huvudvärk
  • Svullenhet i kroppen
  • Nedstämdhet
  • Att man är lättirriterad

De fysiska och psykiska PMS-besvären kommer under bestämda tider av menscykeln och är som värst tre till fyra dagar före mensblödningen. Besvären försvinner vanligtvis i samband med att mensblödningen sätter igång, men det händer att de kan fortsätta ännu ett par dagar. Vissa kvinnor har PMS även under tiden för ägglossning. I enstaka fall kan besvären pågå från ägg lossningen fram till mensblödningens start. Man vet inte varför vissa kvinnor får PMS och andra inte, men att det har med menstruationscykelns hormonella svängningar att göra är man överens om. De tvära kast i hormonnivåer som kroppen utsätts för påverkar de flesta och de som är känsliga för hormoner upplever mer besvär. När man kommer i klimakteriet och slutar få mens försvinner besvären.

Det går att lindra PMS på flera sätt

Lindriga PMS-besvär kan bli bättre av att man motionerar. Om man är ovan vid motion kan man till exempel börja promenera regelbundet. Det är även bra att försöka undvika stress. Vila och olika avslappningsövningar kan lindra besvären. Med tanke på att PMS-besvär kommer regelbundet för de flesta kan det vara bra att berätta för närstående att man har en period med skiftande humör. Det skapar större förståelse hos personer i ens omgivning. För att vara bättre förberedd kan man till exempel skriva in de aktuella dagarna i en kalender

När ska man söka hjälp?

Om man upplever sina PMS-besvär som ohanterliga bör man kontakta vårdcentral eller gynekolog. Det finns olika sorters receptbelagda mediciner som kan hjälpa eller lindra. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd. Har du frågor om läkemedel kan du fråga om råd hos oss på Kronans Apotek.