Fodertillskott

Några av de vanligaste åkommorna hos katt eller hund kan lindras eller motverkas med hjälp av fodertillskott. Några exempel är diarré, artros och hudproblem.

Diarré och ont i magen

Det finns flera anledningar till varför ditt husdjur kan ha ont i magen. Det kan exempelvis bero på mask, virus, medicin eller att det fått i sig olämplig mat. Symtom kan vara kräkningar, diarré, minskad aptit och feber. Vid tillfällig och okomplicerad diarré hos hund eller katt kan speciella fodertillskott hjälpa. Alla hundar och katter kan använda fodertillskott, såvida det inte finns någon känd överkänslighet sedan tidigare. Märker du att diarrén inte går över, att hunden eller katten börjar kännas hängiga, inte äter lika bra eller om du upptäcker blod i diarrén - så behöver du kontakta din veterinär.

En person klappar en hund framför en fårhage. Foto.

Rekommenderade produkter

Ont i lederna

Artros hos hundar och katter ger stelhet och smärta. Det kan bero på genetiska orsaker, fel kost, övervikt eller åldrande. Man kan se att artrosen i form av att din hund eller katt haltar. Det kan också visa sig i form av att ditt husdjur är ovillig att leka, har ont vid beröring och har ändrat beteende. Symtomen kan variera. För att förebygga artros är det viktigt med motion, och ibland kan veterinären rekommendera fodertillskott. Det finns flera olika tillskott som bidrar till normal ledfunktion och kan ge positiva effekter vid både smärta och stelhet. Innehållet i exempelvis Seraquin hjälper till att få ledbrosket mjukt och spänstigt. Sätt gärna in behandling med Seraquin redan innan det har gått så långt att hunden eller katten har utvecklat några skador på ledbrosket så att ledbrosket har börjat nötas bort. När ett ledbrosk är bortnött kan man inte med hjälp av något fodertillskott få tillbaka det.

När det kliar i pälsen

Hudproblem hos hund och katt kan uppstå från allergier. Det kan vara exempelvis inhalationsallergi, loppallergi eller foderallergi. Det är viktigt att man gör en undersökning hos en veterinär om man misstänker att sitt husdjur har allergi, så att man kan påbörja behandling. Beroende på diagnos finns det olika sätt att minska besvären. Ett sätt är att stärka hudbarriären med fodertillskott. Tecken på allergi kan vara:

  • Klåda
  • Utslag
  • Håravfall
  • Diarré

När ska man uppsöka veterinär?

Vissa tillstånd kan behöva annan behandling än fodertillskott. Om din hund eller katt har avvikande symtom behöver du ta kontakt med veterinär.

Senast granskad 2021-09-20