Tillbaka till Diabetes

Diabetes typ 2 – allt du behöver veta

Diabetes typ 2 är en folksjukdom som ökar runt om i världen men som går att komma till bukt med. Här kan du läsa vad typ-2 diabetes beror på och hur sjukdomen behandlas.

Vad är diabetes Typ 2?

Typ 2-diabetes är den vanligaste typen av diabetes. Vid typ-2 diabetes kan inte din kropp producera så mycket insulin som krävs för att hålla blodsockerhalten tillräckligt låg. Det kallas för insulinresistens. Sjukdomen kan uppkomma av levnadsvanor men kan även vara ärftlig. Faktorer som ökar risken för att drabbas är bland annat stress, om man är överviktig, har högt blodtryck eller om man röker. Hela utvecklingen fram till att sjukdomen bryter ut tar flera år, så därför finns goda chanser att själv bromsa utvecklingen genom att motionera, se över sina matvanor och sluta röka.

1000x1000 familj

Hur får man typ 2-diabetes?

Den exakta orsaken till att typ 2-diabetes uppstår är inte känd, men förutom att sjukdomen oftast är ärftlig kan den livsstil man har påverka risken att få den. Alltför mycket och onyttig mat kombinerat med brist på motion gör många människor överviktiga, vilket ökar risken för insulinresistens och typ 2-diabetes.

Stress kan öka risken för diabetes

Om man är utsatt för stress, höga krav och samtidigt har liten möjlighet att själv påverka sin situation ökar mängden av stresshormonet kortisol i blodet. Ute i vävnaderna omvandlas det till kortison som ökar bukfetma och minskar insulinkänsligheten i musklerna. Just bukfetma är mer skadligt än till exempel fett runt höfterna. Rökning ökar också risken att få diabetes.

Kost vid diabetes typ 2

Dåliga matvanor är en av de mest bidragande icke-ärftliga orsakerna till diabetes typ 2. Men genom att ändra sina matvanor kan man förbättra sitt blodsockervärde rejält. Kosten kan också förbättra ens blodfetter och göra så att man går ner i vikt. Med sunda matvanor kan man dessutom minska behovet av läkemedel som diabetiker.

Vad är bra mat vid diabetes?

Det råder delade meningar om vad som är bra mat vid diabetes men det finns vetenskapligt stöd för en del livsmedel. Några av dessa är:

  • Frukt och grönsaker
  • Rotfrukter
  • Baljväxter
  • Fullkornsprodukter
  • Fisk
  • Nötter

Att förbättra sin kost innebär inte att du aldrig får äta onyttigt - men du behöver begränsa mängden och tillfällena du äter till exempel godis eller mat med mycket socker. Om du lider av övervikt kan du må bättre av att gå ner i vikt.

Senast granskad 2021-10-18