Tillbaka till Vichy

Sponsrat innehåll

Experten svarar på frågor om solen och rynkor

Lär dig hur solexponering och rynkor är relaterade till varandra med Rohan Mehenawi, apotekare och ST-läkare i dermatologi

Kan sol ge huden rynkor?

Långvarig upprepad exponering för UV-strålning utgör den viktigaste orsaken till hudens för tidiga åldrande. Både UVA och UVB tränger ner i huden på olika djup beroende på våglängd och påverkar hudcellerna i respektive hudlager.

UVA anses vara den främsta orsaken till för tidigt åldrad hud eftersom den tränger djupare ner i läderhuden och utgör förhållandevis större andel av solljuset (95%). UVA utövar sin effekt genom en rad olika mekanismer, bland annat bildning av fria syreradikaler. Dessa skadar både hudceller och bindväv som består av proteiner så som kollagen och elastiska fibrer. Dessa har till uppgift att ge huden elasticitet, spänst och motståndskraft. Resultatet av dessa skador medför tidiga ålderstecken som djupa rynkor, grov hud och brunpigmenterade fläckar (hyperpigmentering).

Vichy-solen-och-rynkor-767x767

Skydd mot UVA- och UVB-strålar

Favoriten för torr hud. Innehåller återfuktande hyaluronsyra för en mjuk och len hud skyddad från solens åldrande strålar.

Vad kan göras för att förebygga rynkor?

Det finns flera metoder att tillgå för att förebygga tidiga ålderstecken som rynkor, sträv hud och hyperpigmentering som orsakas av UV-ljuset. Man brukar tala om primär prevention som i huvudsak riktar sig mot solskydd. Detta inkluderar effektiva solskyddsfilter (bredspektrum), undvika solexponering eller söka sig till skuggan när solstrålarna är som starkast mitt på dagen mellan 10.00 och 16.00, men även användning av skyddande kläder, hatt och solglasögon.

Vilka andra ingredienser förutom solfilter kan förhindra tecken på åldrande?

Utöver solskyddskrämer som används i förebyggande syfte mot ålderstecken till följd av solexponering finns det även en rad andra ämnen som har visat potential. Exempel på dessa är antioxidanter som vitamin-C, Vitamin-E samt B-3. Dessa har i experimentella studier visat en minskning i bildningen av fria syreradikaler. Syreradikalerna bildas när UV-strålarna träffar huden och orsakar en inflammation, dessa utövar sin skadliga effekt på hudens bindväv som i sin tur leder till föråldrad hud (slapp och grov hy, rynkor, hyperpigmentering). Genom att tillföra antioxidanter kan denna process motverkas.