Hårstråets livscykel

Håret växer olika fort och långt på olika människor. Hårets längd beror på både gener och hur bra näring håret får under tillväxtfasen.

Hårstråets livsfaser

Hårstrån föds djupt nere i våra hårsäckar. Man brukar säga att hårets livscykel består av tre faser. I tillväxtfasen, som pågår i flera år, bildas strån i hårsäcken. I ungefär två veckor befinner sig hårstråt i övergångsfasen, då hårroten skrumpnar ihop och stråt jobbar sig upp mot din hårbotten. Efter en tid upphör ämnesomsättningen i hårstrået, som då lätt lossnar från huvudet vid beröring. Detta kallas vilofasen.

Förläng hårstråets livslängd

Alla tappar vi 40-100 hårstrån per dag – det är naturligt. Men vi kan förlänga hårstrånas livslängd genom att ta hand om dem. I tillväxtfasen är hårsäckarna beroende av näring, som kommer via blodet. Nikotin, dålig kost och brist på motion har en negativ inverkan på blodcirkulationen och dålig blodcirkulation kan i sin tur ge upphov till kortare tillväxtfas.

priorin-hår-767x767

Orsaker till hårproblem

Långvarig kraftig stress, sömnbrist och dåliga matvanor är några stora bovar som kan störa hårsäckarnas aktiva ämnesomsättning och göra håret risigt och livlöst – samt leda till att det faller av för tidigt. Svenska kvinnor listar just stress som den överlägset största upplevda orsaken till hårproblem. Är man osäker på vad sina hårproblem beror på rekommenderas i första hand att man tar kontakt med sin läkare.

Längden på håret avgörs av tillväxtfasen

Hur långt hår vi kan få avgörs till stor del av gener och anlag. Tillväxtfasen i hårsäckarna är helt enkelt olika lång från person till person. Här pratar vi om en variation på flera år, vilket gör att vissa personer får betydligt längre hår än andra.

Priorin slår hål på 3 myter om hår:

  1. "Att gå ut med blött hår på vintern gör dig sjuk". Att få istappar i luggen är inget vidare kul, med sjuk blir man inte. Förkylningar beror på virus. Håll dig undan för andra människors nysningar istället!
  2. "Håret växer snabbare om det klipps ofta". Det är hårsäckarna som bestämmer växthastigheten på ditt hår, inget annat. Detta är delvis ärftligt. Däremot kan en kapning av kluvna hårtoppar ge intrycket av snabbare hårväxt och framförallt ett välmående hår.
  3. "Om man använder samma schampo flera år så kommer hårbotten bli immun". Håret bygger inte upp en tolerans mot ett visst schampo hur länge man än håller fast vid det. Däremot kan det vara idé att anpassa produktvalet efter status på sin hårbotten, säsong samt det faktum att ens hår förändras med åldern.

    Priorin är ett kosttillskott med biotin som bidrar till ett normalt hår. Kosttillskott ersätter inte en varierad diet och en hälsosam livsstil.

Filtrera efter:

Filtrera

Sortering

Visar 3 produkter