Tillbaka till La Roche-Posay

Sponsrat innehåll

Solskydd - hudens bästa vän

Vill du njuta av solens strålar, men samtidigt hålla huden skyddad? Då är SPF steget i din dagliga hudvårdsrutin som du bara inte får missa. Men vad är egentligen skillnaden på UVA- och UVB-strålar? Hur mycket solkräm ska man använda innan man ger sig ut, och vilken produkt passar just din livsstil och hudtyp? Vi ger dig svar på frågor om solskydd och guidar dig till din huds bästa vän.

Vad är UVA- och UVB-strålning?

Begreppet UV-strålning innefattar vanligtvis både UVA- och UVB-strålning. UV-strålning träffar jorden varje dag året runt under dygnets alla ljusa timmar. Mängden UVA-strålning är relativt jämn under dygnets ljusa timmar året runt. Mängden UVB-strålning beror på klockslag och årstid – den ökar mitt på dagen på våren och sommaren.

Jordens yta träffas av mycket mer UVA-strålning än UVB-strålning – omkring 95 % UVA mot 5 % UVB. Det betyder att vår hud exponeras för ungefär 20 gånger mer UVA- än UVB-strålning. Främst är det UVB-strålningen som ger oss solbränna, medan UVA-strålningen tränger djupare ner i huden och har en nedbrytande verkan. Det är den som gör att vi åldras.

LRP_SUN_BANNER_1080x1080v2

Rekommendationer för din solskyddsrutin

Många hudvårdsprodukter innehåller redan SPF, men det finns en risk att skyddet mot UV-strålning inte blir tillräckligt av din vanliga ansiktskräm eller foundation. Om du inte redan använder ett solskydd i din dagliga rutin är det dags att starta en god vana nu.

Ofta krävs det mer solskydd än man tror. Generella riktlinjer är 2mg/cm2. För ansiktet kan du använda tvåfingersregeln för att mäta rätt mängd. Applicera som sista steg i din morgonrutin, innan eventuellt smink. För kroppen kan du tänka dig minst en handfull solcreme. Applicera 15-30 minuter innan du går ut i solen. Smörj in dig ofta för att bevara skyddet, särskilt om du har badat, svettats eller torkat dig. Oavsett om du ska spendera en dag på stranden, ta en joggingtur i vårsolen eller åka skidor är SPF 50 att rekommendera.