Skydda dig från myggen i sommar

Myggor är en naturlig del av den svenska sommaren. Lyckligtvis behöver vi i Sverige inte oroa oss för att de bär med sig sjukdomar. Oavsett så kan det klia och irritera om man blir myggbiten. Det finns också de som har allergi, vilket kan innebära otrolig klåda och svullnad. Här går vi igenom olika typer av skydd så att du kan njuta av sommaren utan myggbett och klåda.

Citroneukalyptus

Några av produkterna i vårt sortiment innehåller Citroneukalyptusolja. Oljan utvinns av Citroneukalyptusträdets blad och är biologiskt nedbrytbart. Det är en naturlig ingrediens som skrämmer iväg både mygg och fästingar och ger ett skydd i upp till 6 timmar. Citroneukalyptus är den enda naturliga ingrediens som för närvarande finns som insektsmedel och med bevisad effektivitet i studier. Både vår spray och roll-on kan användas av dig med känslig hud och av barn från tre år. Tänk på att produkterna ej rekommenderas som skydd mot tropiska sjukdomar som sprids via mygg.

Kvinna och barn leker i vattnet på sommaren. Foto.

Spray mot mygg och fästing

Sprayen är ett effektivt skydd mot mygg, knott och fästing. Innehåller den växtbaserade aktiva substansen Citriodiol från Citroneucalyptusträdet. Skyddar både mot inhemska och tropiska myggor.

DEET

DEET är förkortningen för Dietyltoluamid. Myggor har en stark intolerans mot lukten av ämnet och det är just därför myggmedel som innehåller en hög halt av DEET är mer effektiva än de utan. Våra myggmedel med hög halt av DEET rekommenderas från 13 år. Produkter innehållande DEET rekommenderas vid resor till tropiska områden för skydd mot sjukdom överförda av mygg. Minst 20% DEET rekommenderas mot mygg och högre halter krävs för att skydda mot fästing. Högre halt utav ingrediensen brukar oftast innebära effektivare skydd. Tänk på att DEET kan orsaka hudirritation och är skadligt för miljön samt att produkter med DEET inte ska användas av gravida och ammande.

Roll-on med DEET 30%

Kronans Apotek roll-on är ett bra skydd mot mygg, knott och fästing, innehållande hela 30% DEET. Skyddar både mot inhemska och tropiska myggor.

Spray med DEET 40%

Denna spray innehåller DEET 40% är ett kraftfullt skydd mot mygg, knott och fästing. En hög halt av DEET ger ett längre skydd.

Myggmedel för barn

Många av de mest effektiva myggmedlen innehåller även ämnen som kan vara skadliga för barn. Därför är det viktigt att du tar reda på om myggmedlet du har passar även barn. Speciellt för små barn. Myggmedel med Citroneucalyptus ska inte användas av barn under tre år. Detta är främst på grund av risken att de kan få i sig medlet i munnen eller att de kan få det i ögonen. Det absorberas även av huden vilket kan vara skadligt. Myggmedel med DEET har en åldergräns på 13 år.

Tänk på att alltid läsa instruktionerna

För att få det bästa skyddet från ditt myggmedel så läs alltid instruktionerna noga. Ett tips är att använder du solskyddsfaktor eller någon annan spray eller lotion på kroppen, se då till att myggmedlet appliceras sist - då det annars finns risk att det inte fungerar lika bra.

Här kan du se hela sortimentet av produkter från Kronans Apotek.