Vanliga frågor om sol

Behöver jag använda solskydd året runt?

– Inte generellt. Från september-oktober till och med mars har vi i Sverige huvudsakligen låg UV-strålning, då behövs inte solskydd. Sedan finns det vissa omständigheter som kräver skydd, till exempel om du åker skidor på hög höjd och i soligt väder och – så klart – under vintersemestern till soligare breddgrader. Däremot kan UV-skydd skydda mot sol- åldrande året runt, om än i mindre grad vintertid.
Något som jag hör ibland är att man behöver solskydd mot strålningen från dator-skärmar – den myten vill jag gärna avfärda, då datorskärmar inte ger ifrån sig någon UV-strålning.

Behöver jag verkligen smörja mig om jag inte ligger på stranden?

– Så länge du är ute i solen spelar det ingen roll om du ligger på stranden eller gör något annat – det är alltid viktigt att du smörjer dig innan du går ut och sen upprepar varannan till var tredje timme. Ska du bada bör du smörja dig igen efter varje dopp, även om du använder en vattenresistent solkräm.

Jag behöver väl inte solkräm när det är molnigt?

– Du kan bränna dig fast det är molnigt, eftersom UV-strålningen lättare går igenom molnen än värmestrålningen. Det gör att man lätt luras att tro att solen inte tar på huden en halvklar dag. Däremot stoppar tunga regnmoln även mycket av UV-strålningen.

Vad skyddar bäst – kräm, spray eller mousse?

– Vilken form av solskydd man väljer är en smaksak, skyddet blir lika bra – så länge du använder samma mängd och applicerar jämnt och rikligt. Det kan vara svårare med en spray, ett tips är att spraya och smörja in två gånger för att se till så att man fått tillräckligt mycket överallt på kroppen.
– Jag slår gärna ett slag för solstift, som är särskilt praktiskt till utsatta områden, samt kring ögon och ögonbryn. Solstift rinner inte heller ner och svider i ögonen som en vanlig kräm.

Är högre SPF alltid bättre?

Ju högre SPF, desto mer UV-strålning filtreras bort. Men sol är ju inte bara skadligt utan bidrar till exempel till D-vitaminproduktionen, så har du mörkare hy, eller solen inte är så stark, så kan en lägre faktor vara ett bättre val för en balanserad solexponering. Använd inte mindre av en kräm med högre SPF –eftersom en mindre mängd kräm ger ett mer osäkert skydd.

Behöver man särskilt solskydd för ansiktet?

– Du kan förstås använda kroppspro-dukter i ansiktet, men ansiktsprodukter är särskilt anpassade för att användas i ansiktet. Till exempel genom val av konsistens, mattande effekt, eller extra anti-aging-egenskaper för att du ska kunna byta ut din vanliga dagkräm mot solkräm under sommarmånaderna. För att motverka solåldrande vill man också ofta ha en högre SPF till sitt ansikte.
– Det är också vanligare att en produkt för ansiktet är utvecklad och testad så att den inte täpper till porerna. Sen kan det vara praktiskt med en lite mindre förpackning, som du kan ta med och smörja igen under dagen – de dagar bara ansiktet utsätts för sol.

Kan jag inte bara använda min vanliga dagkräm eller puder?

– Om krämen är testad på samma sätt som solkrämer testas är skyddet fullgott, men man använder ofta alldeles för lite. Till ansiktet bör du använda drygt en halv tesked kräm och då tar dagkrämen slut fort – och effekten av en färgad produkt som inte är särskilt framtagen som solskyddande skulle bli väl synbar.
– Det är alltså inte realistiskt att få ett full-gott skydd av endast smink eller dagkräm.

Vad ska jag tänka särskilt på när det gäller barn och sol?

Eftersom solskador är något man bygger upp över tid är risken större att de som bränner sig som barn får följdskador som vuxna, som exempelvis olika former av hudcancer. Det är därför särskilt viktigt med bra solskydd för barn.
– Barn under ett år ska inte vara i direkt solljus alls, då varken hud eller pigment är färdigutvecklat, utan ska hållas i skuggan. Skydda dessutom med kläder i första hand, här hemma i Sverige är en solhatt och tunna bomullskläder ofta lagom. Närmare ekvatorn är ett bra valUV-kläder kompletterat med solkräm på särskilt utsatta områden som ansikte och händer, även om barnet är i skuggan.
Lite större barn bör också skyddas med en kombination av kläder och solkräm. Det är viktigt att ge dem möjlighet att leka i skuggan, och passa gärna på att ta en lunch/siesta inomhus mitt på dagen. Precis som med tandborstningen så dröjer det också länge innan barn själva kan smörja sig med solkräm på ett säkert sätt.
Till sist – tänk på att barn gör som du gör och inte som du säger, så föregå med ett sunt beteende i solen och använd själv rejält med solkräm när så behövs.

Är det stor skillnad mellan solkräm för vuxna och solkräm för barn?

– Solskydd för barn och vuxna har ofta liknande innehåll, men det finns vissa saker som är särskilt viktiga för produkter till barn. Med tanke på den känsliga barnhuden bör en solkräm för barn vara utan färgämnen och parfym. För de lite mindre barnen är partikelfilter – som ger en vit hinna på huden – ett bra alternativ, medan extra vatten- och sandresistenta produkter passar för de lite större barnens lek och bus på stranden.

ACO Vanliga frågor om sol