Vanlig dosering per dygn:
1 ml till högst 2 ml Omegaven/kg kroppsvikt = 0,1 g till högst 0,2 g fiskolja/kg kroppsvikt.
För en patient på 70 kg motsvarar detta 70 ml till högst 140 ml Omegaven.
Infusionshastigheten bör inte överskrida 0,5 ml Omegaven/kg kroppsvikt per timme vilket motsvarar 0,05 g fiskolja/kg kroppsvikt per timme.
Den maximala infusionshastigheten bör följas noga eftersom en kraftig stegring av serumtriglyceridkoncentrationen i annat fall kan uppträda.
Omegaven bör ges tillsammans med andra fettemulsioner. Fiskolja från Omegaven bör utgöra 10-20% av ett rekommenderat totalt dagligt lipidintag av 1-2 g/kg kroppsvikt.
Administrering:
För infusion via central eller perifer ven.
Injektionsflaskorna ska omskakas före användning.
Anv ändes endast om lösningen är homogen och förpackningen oskadad.
Om möjligt bör ftalatfritt material användas vid administrering. Överbliven emulsion eller blandning skall kasseras.
Inkompatibilitet:
När Omegaven ges samtidigt med andra infusionslösningar (t.ex. aminosyralösningar, kolhydratlösningar) via ett gemensamt infusionsställe (Y-koppling) skall lösningarnas/emulsionernas blandbarhet vara känd.
Inkompatibilitet kan förekomma vid tillsats av polyvalenta katjoner t.ex. kalcium, särskilt i kombination med heparin (antikoagulantia).
FARMAKOLOGISKA EGENSKAPER
Farmakodynamiska egenskaper
Infusionsvätska, emulsion för parenteral nutrition.
ATC-kod: B05BA02
De långkedjade omega-3-fettsyrorna i Omegaven förekommer delvis i plasma och vävnadslipider. Dokosahexaensyra utgör ett viktigt strukturelement i membranfosfolipider, medan eikosapentaensyra är en prekursor vid syntesen av en speciell grupp eikosanoider (prostaglandiner, tromboxaner, leukotriener och andra lipidmediatorer). Ökad syntes av dessa mediatorsubstanser, som härstammar från eikosapentaensyra, kan bidra till att främja antiaggregation och antiinflammatoriska effekter och till modulering av immunsystemet.
Glycerolinnehållet i Omegaven är avsett för energiproduktion via glykolys eller re-esterifieras med fria fettsyror i levern till triglycerider.
Omegaven innehåller även äggfosfolipider som hydrolyseras eller upptas i cellmembraner där de utgör essentiella beståndsdelar för membranfunktion.
Farmakokinetiska egenskaper
Lipidpartiklarna i Omegaven är identiska med fysiologiska kylomikroner både vad gäller storlek och elimination. Hos friska manliga individer har halveringstiden för triglycerider i Omegaven ber äknats till 54 minuter.