Tillbaka till Kronans Apotek

Bjud in våra julsmaker i köket

Vi har tagit fram flera härliga recept där du kan baka och laga godsaker med vårt julsortiment. Vad sägs om en ljuvlig chokladmousse med tryffel? Eller krustader fyllda med färskost och apelsin- och timjanssenap.

Saffranskaka med färskostkräm

Antal: 16 bitar | Tid: ca 45 min

Saffranskaka: • 3½ dl vetemjöl • 2 dl strösocker • ½ tsk bakpulver • ½ tsk bikarbonat • ¼ tsk salt • 1 tsk vaniljsocker • 2 pkt Kronans Apotek Saffran • 1 ägg • 1¼ dl filmjölk • 1¼ dl rapsolja eller annan neutral olja • 50 g vit choklad • ½ dl hett vatten

Färskostkräm: • 150 g färskost naturell, kylskåpskall • 1 dl florsocker • ca ½-1 dl vispgrädde, kylskåpskall

Saftig saffranskaka dekorerad med grädde, röda vinbär och färska myntablad, serverad på ett mörkt fat med julbelysning i bakgrunden och vita grafiska bladmotiv runt bilden.

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla formen ordentligt och ställ åt sidan.
  • Mortla saffranet och blanda ihop alla torra ingredienser i en stor skål. Tillsätt ägg, filmjölk och olja och vispa till en jämn smet.
  • Blanda hett vatten och choklad och rör tills chokladen har smält. Blanda ner det i smeten.
  • Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 30–35 minuter eller tills mitten på kakan känns torr. Låt kakan svalna i formen ca 10 min innan du vänder den upp och ner på galler. Låt svalna med formen över.
  • Vispa färskost, vaniljsocker och florsocker fluffigt. Tillsätt vispgrädde under fortsatt vispning. Bred eller spritsa krämen över den kalla kakan. Toppa gärna med bär, mynta och sikta över florsocker precis innan servering.

Chokladmousse med tryffel

Antal: 4 portioner | Tid: ca 10 min

Ingredienser: • 200 g Kronans Apotek Tryffel (valfri smak) • 200 g färskost naturell, rumstempererad • 1–1½ dl vispgrädde • 2 st Kronans Apotek Tryffel, apelsinskivor och krossade maränger till garnering

Glas fyllda med len chokladmousse och dekorerade med chokladflarn och honungskaka, placerade på ett fat med vita illustrerade blad och bärmotiv runt kanterna.

Gör så här:

  • Häll tryfflarna i en skål och smält i mikron. När hälften har smält, ta ut ur mikron, rör om och låt allt smälta och kallna.
  • Rör färskosten mjuk. Tillsätt den avsvalnade chokladen och vänd lätt till en jämn smet.
  • Tillsätt ev. vispgrädde tills det blir bra konsistens.
  • Häll upp eller spritsa moussen i fyra skålar eller mindre glas.
  • Ställ moussen kallt i ca en timme eller över natten.
  • Innan servering – riv över tryffel och garnera med apelsinskivor och krossade maränger

Krustader med färskost och senapskräm

Antal: 24 st | Tid: ca 5 min

Ingredienser: • 24 st krustader • 200 g färskost naturell • 2–3 msk Kronans Apotek Senap (valfri smak) • 1 hårdkokt ägg • färsk dill • salt & peppar • citronskivor till garnering

Små frasiga krustader fyllda med krämig röra, toppade med dill och citron på ett rustikt träbord med dekorativa vita illustrationer i hörnen.

Gör så här:

  • Hacka ägget och blanda med färskost, senap och finhackad dill.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Fördela eller spritsa krämen i krustaderna strax innan servering så håller de sig spröda.
  • Garnera med tunna citronskivor.

Chokladbollar med cappuccinomandlar

Antal: 20 st | Tid: ca 25-30 min

Ingredienser: • 50 g normalsaltat smör, rumstempererat • 150 g Kronans Apotek Tryffel Kakao • 10 st Digestivekex, finkrossade • Kronans Apotek Cappuccinomandlar

Hemgjorda chokladbollar rullade i hackade nötter, staplade på en skärbräda med dekorativa vita bladillustrationer längs bildens kanter.

Gör så här:

  • Smält tryfflarna i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.
  • Tillsätt kex och smör och blanda till en tjock smet.
  • Ställ smeten i kylen i ca 15–20 min så att den stelnar till och är lättare att rulla.
  • Hacka cappuccinomandlarna.
  • Forma jämnstora runda bollar av smet.
  • Rulla varje boll i krossade cappuccinomandlar.

Recept av Simona Muntean

Filtrera produkter

Visar 10 produkter