Var steget före och undvik sommarens ovälkomna gäster. Genom att förebygga fästingar hos dina husdjur skyddar du också dig själv och familjen. Här hittar du tips om hur du bäst tar hand om katten eller hunden under fästingsäsongen.
Om du bor i ett område där det finns mycket fästingar är det bra att använda fästingmedel. Förutom att det skyddar dina fyrbenta vänner så hindrar du också att de sprider sig till dig. Fästingmedel finns i form av spot-on, halsband och tabletter. Tabletter, som till exempel Bravecto och Nexgard, är ofta receptbelagda medan många spot-on och halsband är receptfria. Populära receptfria märken är Frontline och Seresto. Var noga med att använda rätt medel beroende på om du har en stor eller liten hund. Kom ihåg att fästingmedel som är anpassade för hundar kan vara giftiga för katter.
En del djur kan få klåda eller hudirritationer av halsband eller spot-on lösningarna. Då kan det vara bättre att använda tabletter. Kontakta en veterinär ifall du märker av biverkningar från det fästingmedel du använder. Det finns naturliga fästingmedel som marknadsför sig som giftfria alternativ, som till exempel bärnstenshalsband till hund eller katt. En del upplever att de minskar fästingangreppen.
Ta bort fästingen så fort som möjligt. Ju längre tid den får sitta kvar, ju mer ökar risken för olika fästingburna sjukdomar.
Tvätta såret med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.
Såret kan ibland bli rött och inflammerat under ett par dagar, ibland med en liten knöl eller bula vid fästingbettet. Tvätta i så fall dagligen med klorhexidin eller liknande tills svullnaden läker.
Om du har en rädd hund som är svårt att hålla stilla kan en fästinglasso vara ett bra verktyg för att snabbt plocka bort fästingen.
För bästa skydd bör du använda fästingmedlet under hela fästingsäsongen. Säsongen beror på temperatur och kan starta tidigt på året. Ibland varar den ända fram till sen höst.
Fästingburna sjukdomar som orsakas av anaplasma och borrelia är ganska vanligt bland hundar. Anaplasma kan också drabba katter, men det är sällsynt att katter får borrelia. Oftast leder sjukdomarna inte till allvarliga symtom.