Fästing på hund och katt

Var steget före och undvik sommarens ovälkomna gäster. Genom att förebygga fästingar hos dina husdjur skyddar du också dig själv och familjen. Här hittar du tips om hur du bäst tar hand om katten eller hunden under fästingsäsongen.

Har du recept på fästingmedel?

Här kan du hämta ut mediciner till dina djur.

Fästingmedel för hund eller katt

Om du bor i ett område där det finns mycket fästingar är det bra att använda fästingmedel. Förutom att det skyddar dina fyrbenta vänner så hindrar du också att de sprider sig till dig. Fästingmedel finns i form av spot-on, halsband och tabletter. Tabletter, som till exempel Bravecto och Nexgard, är ofta receptbelagda medan många spot-on och halsband är receptfria. Populära receptfria märken är Frontline och Seresto. Var noga med att använda rätt medel beroende på om du har en stor eller liten hund. Kom ihåg att fästingmedel som är anpassade för hundar kan vara giftiga för katter.

Hundar-fasting-767x767

Biverkningar från fästingmedel

En del djur kan få klåda eller hudirritationer av halsband eller spot-on lösningarna. Då kan det vara bättre att använda tabletter. Kontakta en veterinär ifall du märker av biverkningar från det fästingmedel du använder. Det finns naturliga fästingmedel som marknadsför sig som giftfria alternativ, som till exempel bärnstenshalsband till hund eller katt. Det finns ingen evidens för att bärnsten minskar fästingangreppen, men en del upplever att det hjälper.

Ta bort fästingar på din hund eller katt

Ta bort fästingen så fort som möjligt. Ju längre tid den får sitta kvar, ju mer ökar risken för olika fästingburna sjukdomar.

  1. Använd pincett eller fästingplockare
  2. Försök få grepp så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Försök att få med hela fästingen.
  3. Om huvudet på fästingen råkar sitta kvar kan du ta bort det med pincett, men det är vanligtvis inte nödvändigt.
  4. Tvätta såret med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.

Såret kan ibland bli rött och inflammerat under ett par dagar, ibland med en liten knöl eller bula vid fästingbettet. Tvätta i så fall dagligen med klorhexidin eller liknande tills svullnaden läker. Om du har en rädd hund som är svårt att hålla stilla kan en fästinglasso vara ett bra verktyg för att snabbt plocka bort fästingen.

Har du fått en fästing?

Gör på samma sätt om du själv har fått en fästing. Mer om fästingbett på människor och hur du skyddar dig mot sjukdomar.

Använd fästingmedel hela säsongen

För bästa skydd bör du använda fästingmedlet under hela fästingsäsongen. Säsongen beror på temperatur och kan starta tidigt på året. Ibland varar den ända fram till sen höst.

Är fästingar farliga för hundar och katter?

Fästingburna sjukdomar som orsakas av anaplasma och borrelia är ganska vanligt bland hundar. Anaplasma kan också drabba katter, men det är sällsynt att katter får borrelia. Oftast leder sjukdomarna inte till allvarliga symtom.

Fästingmedel för katt

Fästingmedel för liten hund

Fästingmedel för mellanstor hund

Fästingmedel för stor hund

Senast granskad 2021-09-20