Halsbränna, sura uppstötningar, reflux

Halsbränna eller sura uppstötningar kallas även reflux. Det är en obehaglig men oftast ofarlig åkomma som brukar gå smidigt och bra att behandla. Vanliga symtom är just sura uppstötningar, ont i övre delen av magen och en brännande känsla i halsen. Det finns tillstånd som kan öka risken för halsbränna så som graviditet, övervikt, vissa läkemedel och ärftlighet. Här hittar du receptfria läkemedel för att lindra besvär med halsbränna och sura uppstötningar.

Läs mer

Hur känns halsbränna?

Det som händer i kroppen när man har halsbränna är att magsyra eller magsaft från magsäcken tar sig upp i matstrupen. Det känns ofta som en brännande känsla upp mot halsen och du får sura uppstötningar av sur vätska i munnen. Det kan även ha andra symtom som att det gör ont i övre delen av magen, svårt att svälja och hosta när du ligger ner.

Receptfria läkemedel mot halsbränna

Det finns flera olika typer av receptfria läkemedel som kan lindra besvär kring halsbränna och sura uppstötningar. Beroende på vad du har för typ av besvär är det olika vilket läkemedel som passar dig bäst.

Halsbränna när du är gravid

Det är ett vanligt graviditetsbesvär att få halsbränna. Det är eftersom trycket i magen ökar när bebisen tar upp plats och hormonerna gör så att musklerna i magmunnen blir mer avslappnade. Det finns viss medicin mot halsbränna som går bra att ta när du är gravid. Prata med din barnmorska eller en av våra farmaceuter om du vill ha rådgivning. Här hittar du kontaktuppgifter till vår tjänst Fråga farmaceuten.

Halsbränna vid stress

Vissa upplever att halsbränna blir värre vid stress. Försök att stressa så lite som möjligt och göra de förändringar du kan i vardagen för att ta det mer lugnt.

Undvik viss typ av mat

Om du har känslig mage kan halsbränna bli värre av viss typ av mat och dryck. Exempel på mat som du kan testa att dra ner på är kaffe, juice, stark mat, alkohol och fet mat. Här kan du läsa mer tips och råd om halsbränna och sura uppstötningar.

Filtrera produkter

Visar 32 produkter

Visar 30 av 32