Graviditetstest och ägglossningstest

Här hittar du vårt sortiment av graviditetstest och ägglossningstest från flera varumärken som RFSU, Clearblue och vårt eget märke Kronans Apotek. Vissa tester kan du använda något tidigare än andra men de flesta graviditetstest ger säkrast resultat runt tidpunkten för beräknad mens. Det finns även tidigt graviditetstest med veckoindikator som visar vilken vecka du är i.

Läs mer

Så fungerar graviditetstest

Ett graviditetstest mäter graviditetshormonet hCG (koriongonadotropin) i urinen. När en kvinna blir gravid börjar kroppen producera hCG. Mängden fördubblas ungefär varannan till var tredje dag, och når sin maximala nivå mellan 7:e och 12:e graviditetsveckan. Nivån förblir högre än normalt under hela graviditeten och upp till tre veckor efter förlossningen.

Att ta ett graviditetstest

Börja med att läsa bipacksedeln noggrant. Exakt hur du ska gå tillväga skiljer sig något från test till test beroende på om det exempelvis är digitalt eller ett med färgindikator. Man kan göra ett test från och med den dagen man väntar sin mens. Antingen kissar man direkt på stickan eller så kissar man i en behållare och doppar sedan ner stickan i urinen. Om man gör testet tidigt, det vill säga precis när menstruationen skulle infallit, bör man testa med morgonurinen som är mer koncentrerad.

Positivt graviditetstest

Visar testet positivt? Då är du gravid. Kontakta en barnmorskemottagning för att prata om vad som blir nästa steg.

Negativt graviditetstest

Om testet är negativt och man ändå misstänker att man är gravid kan man försöka på nytt några dagar senare. Det kan då bero på att halten hCG ännu inte hunnit bli så stor att den ger utslag på testet.

Ägglossningstest

Med ett ägglossningstest kan du ta reda på när chansen att bli gravid är som störst. De flesta kvinnor har koll på sin menstruation men ägglossningen är det däremot många som inte alls vet när den inträffar. Ett ägglossningstest kan användas både om du vill eller inte vill bli gravid för att hålla koll.

Hur fungerar ägglossningstestet?

Ägglossningstestet anger dagarna i din menscykel när du är mest fertil och har störst chans att bli befruktad. Ett ägglossningstest utförs på ungefär samma sätt som ett graviditetstest för hemmabruk - du håller en teststicka i urinstrålen och resultatet visas i ett fönster på teststickan. Ägglossningstester mäter förekomsten av ett ägglossningshormon, det luteiniserande hormonet, LH, som ökar eller "stegras" 24–36 timmar före ägglossningen. När LH-stegringen mäts kan man fastställa vilka två dagar i en menstruationscykel som man är som mest fruktsam och därmed har störst möjlighet att bli gravid. De två mest fruktsamma dagarna är dagen innan ägglossning och själva ägglossningsdagen – när ett ägg frigörs. Man ska dock minnas att spermier kan leva i flera dagar efter ett samlag. Det betyder att om du har samlag några dagar innan ägglossningen finns det också chans att du blir gravid.

Hur visar sig resultatet på ägglossningstestet?

Innan du gör testet ska du läsa bipacksedeln nogrannt. På de flesta test avläser du resultatet genom att jämföra styrkan på resultatstrecket med det så kallade referensstrecket. Referensstrecket är till för att visa om testet har utförts korrekt. Om resultatstrecket är lika starkt eller starkare än referensstrecket har LH-stegringen börjat och du är som mest fruktsam de närmaste 2 dagarna. Om det inte visas något resultatstreck, eller om resultatstrecket är svagare än referensstrecket, har inte LH-stegringen börjat. Du bör utföra ett nytt test nästa dag vid samma tidpunkt.

När ska man göra ägglossningstestet?

Vilken dag du ska börja testa beror på hur lång din menstruationscykel är, det vill säga antalet dagar från den första menstruationsdagen till och med dagen innan nästa menstruation börjar.

Räkna den dag din menstruation börjar som Dag 1 (den första riktiga blödningsdagen). Fortsätt räkna. Den sista dagen i din cykel är dagen innan nästa menstruation börjar. Menstruationscykelns längd kan variera från kvinna till kvinna och från en cykel till nästa hos samma kvinna. Hos de flesta kvinnor varar menstruationscykeln mellan 23 och 35 dagar. Ägglossningen infaller 12 till 16 dagar innan nästa mens börjar, och du är som mest fruktsam samma dag som LH-stegringen börjar och dagen efter.

Det kan hända att du behöver fler än en förpackning med teststickor innan du kan påvisa LH-stegringen. Fortsätt i så fall att testa med stickor från en ny förpackning. Om du kan påvisa att LH-stegringen har börjat behöver du inte utföra fler tester under den aktuella menstruationscykeln och du kan spara de överblivna teststickorna i förpackningen ifall du behöver dem under nästa menstruationscykel.

När du har påvisat att LH-stegringen har börjat, ska du ha samlag under de närmaste 48 timmarna för att maximera dina möjligheter att bli gravid under den aktuella menstruationscykeln.

Här kan du läsa mer om menscykeln.

Filtrera produkter

Visar 19 produkter

Filtrera

Pris

Visar 19 av 19