Ögondroppar

Att ha torra ögon gör att du får symtom som trötta, kliande, ljuskänsliga och ibland rinnande ögon. En ökad tårbildning kan vara ögats försök att justera torra ögon. Du kan också uppleva att ögonen känns trötta och att du ser suddigt. Det finns flera olika produkter som kan lindra besvären med torra ögon. Här hittar du bland annat ögondroppar, ögonsalva och ögongel.

Läs mer

Vad beror torra ögon på?

Ytan på ögat är täckt av en så kallad tårfilm. Det är en tunn hinna av vätska som har i uppgift att skydda, smörja och skölja ögat. När man får torra ögon kan tårfilmen vara ur balans. Det kan även ha att göra med åldrande, biverkningar av läkemedel eller miljö. Att till exempel vara i varma eller blåsiga miljöer, eller att arbeta framför en datorskärm kan förvärra besvären.

Ögondroppar och ögongel mot torra ögon

Det finns flera olika sorters ögondroppar eller ögongel som kan ge tillbaka ögat sin naturliga fukt. Om du bara upplevt enstaka besvär kan det räcka med att använda ögondroppar med koksaltlösning. Om du har återkommande besvär kan det passa bättre med tårersättningsmedel. Ögondroppar kommer i flera olika sorter med varierande konsistens. Vissa ögondroppar gör så att du ser suddigt och passar därför bäst att använda på natten. Om du ska använda ögondroppar under en längre tid, tänk på att välja en sort utan konserveringsmedel då det kan irritera ögats vävnader.

Använd ögondroppar så här

  • Om du använder linser, se till så att du använder ögondroppar som fungerar tillsammans med linser. Om inte, ta ut dem innan.
  • Var noggrann med att ha rena händer innan du använder ögondropparna
  • Ställ dig framför en spegel
  • Dra försiktigt ner det undre ögonlocket och applicera ögondropprna i ögat
  • För att minska risken för att det ska komma in bakterier i flaskan, försök att inte ta i själva ögat eller ögonfransarna med flaskan
  • Stäng ögat och blunda en stund efteråt

Här kan du läsa mer om torra ögon.

Filtrera produkter

Visar 72 produkter

Visar 30 av 72