Tillbaka till Förkylning och infektionssjukdomar

Långvarig förkylning som inte går över

Att drabbas av en förkylning är något de flesta av oss är bekanta med, men ibland kan det kännas som att förkylningen aldrig går över. Här tittar vi närmare på varför vissa förkylningar kan bli långdragna och vad du kan göra för att må bättre.

Hur länge varar en förkylning?

En vanlig förkylning brukar gå över inom en till två veckor, men det kan variera beroende på ålder, immunförsvar och allmän hälsa. Vanliga symtom som snuva, halsont och hosta brukar vara mest intensiva under de första dagarna och sedan successivt avta.

Långvarig förkylning i mer än två veckor

Om din förkylning håller i sig längre än två veckor kan det vara tecken på att kroppen kämpar extra mycket med att bli av med infektionen. En långvarig förkylning och trötthet kan ibland bero på:

  • En andra infektion. Det är möjligt att bli förkyld igen efter en vecka eller två, särskilt om immunförsvaret är försvagat.
  • Efterföljande bakterieinfektioner. En vanlig förkylning kan leda till bihåleinflammation, öroninflammation eller bronkit som förlänger sjukdomsförloppet.
  • Allergi eller annan orsak. Ibland kan det vara svårt att skilja på långvarig snuva från allergi eller annan irritation.

Om du har varit förkyld i flera veckor, upplever att du blir förkyld hela tiden eller känner dig konstant förkyld, kan det vara bra att kontakta en läkare.

Smittar man i slutet av en förkylning?

Generellt sett är man mest smittsam under de första dagarna av en förkylning, särskilt när symtomen är som värst. Men det kan vara svårt att veta exakt hur länge man smittar. Om du fortfarande har symtom, som hosta eller snuva, kan det vara klokt att vara försiktig, även i slutet av en förkylning.

Senast uppdaterad 2024-12-02