Tillbaka till Hållbarhet på Kronans Apotek

Den rätta medicinen

Felmedicinering är ett problem inom hälso- och sjukvården. Det är inte acceptabelt att flera äldre blir sjuka och till och med dör av läkemedelsrelaterade orsaker varje år. Vi vill sätta stopp för felaktig läkemedelsanvändning och därför startade vi initiativet Den rätta medicinen.

"Med Den rätta medicinen lyfter vi frågan om de allvarliga läkemedelsrelaterade problemen, särskilt bland äldre. Ingen människa ska behöva lida på grund av felmedicinering."

Karin Söderberg, Kvalitetsdirektör på Kronans Apotek

Oacceptabel statistik

Varje år blir uppskattningsvis 35 000 personer så sjuka av sina läkemedel att de måste läggas in på sjukhus. Kostnaderna för felmedicinering uppskattas till 10 miljarder kronor per år. Det finns även uppgifter om att tusentals människor till och med dör av läkemedelsrelaterade orsaker. Så har det sett ut under många år och att människor får fel eller onödiga läkemedel är ett stort problem. Med initiativet Den rätta medicinen vill vi på Kronans Apotek bidra, påverka och öka medvetandet kring vikten av korrekt och hållbar läkemedelsanvändning.

Karin Söderberg, kvalitetsdirektör på Kronans Apotek

Som en del av initiativet Den rätta medicinen har vi genomförst en Sifo-undersökning om läkemedelsanvändning bland äldre. Ladda ned rapporten här.

Vad gör Kronans Apotek?

Vår vision är att ingen människa i Sverige ska behöva lida på grund av felaktig läkemedelshantering. En outnyttjad resurs för att komma tillrätta med detta är apoteken. Vi spelar en avgörande roll för effektiv och korrekt läkemedelsanvändning. Ingen annan del av vårdkedjan träffar landets invånare lika ofta som apoteken gör. Vi utvecklar hela tiden tjänster som har som mål att förbättra läkemedelsanvändningen. Här nedan följer några exempel.