Den rätta medicinen

Felmedicinering är ett problem inom hälso- och sjukvården. Det är inte acceptabelt att flera äldre blir sjuka och till och med dör av läkemedelsrelaterade orsaker varje år. Vi vill sätta stopp för felaktig läkemedelsanvändning och därför startade vi initiativet Den rätta medicinen.

"Med Den rätta medicinen lyfter vi frågan om de allvarliga läkemedelsrelaterade problemen, särskilt bland äldre. Ingen människa ska behöva lida på grund av felmedicinering."

Karin Söderberg, Kvalitetsdirektör på Kronans Apotek

Oacceptabel statistik

Varje år blir uppskattningsvis 35 000 personer så sjuka av sina läkemedel att de måste läggas in på sjukhus. Kostnaderna för felmedicinering uppskattas till 10 miljarder kronor per år. Det finns även uppgifter om att tusentals människor till och med dör av läkemedelsrelaterade orsaker. Så har det sett ut under många år och att människor får fel eller onödiga läkemedel är ett stort problem. Med initiativet Den rätta medicinen vill vi på Kronans Apotek bidra, påverka och öka medvetandet kring vikten av korrekt och hållbar läkemedelsanvändning.

Karin Söderberg, kvalitetsdirektör på Kronans Apotek

Som en del av initiativet Den rätta medicinen har vi genomförst en Sifo-undersökning om läkemedelsanvändning bland äldre. Ladda ned rapporten här.

Vad gör Kronans Apotek?

Vår vision är att ingen människa i Sverige ska behöva lida på grund av felaktig läkemedelshantering. En outnyttjad resurs för att komma tillrätta med detta är apoteken. Vi spelar en avgörande roll för effektiv och korrekt läkemedelsanvändning. Ingen annan del av vårdkedjan träffar landets invånare lika ofta som apoteken gör. Vi utvecklar hela tiden tjänster som har som mål att förbättra läkemedelsanvändningen. Här nedan följer några exempel.

Vi informerar

Information är viktigt för att öka medvetandet kring vikten av korrekt och hållbar läkemedelsanvändning. Varje gång du hämtar ut ett läkemedel gör en farmaceut en professionell bedömning för att säkerställa att du tryggt kan använda de läkemedel som du vill hämta ut. Till vår hjälp använder vi ett datorprogram som kallas Elektroniskt expertstöd, förkortat EES. Det hjälper farmaceuten att få en samlad bild av alla dina aktuella läkemedel, det vill säga även sådana som du har hämtat ut vid andra tillfällen.

Det är viktigt för oss att finnas tillgängliga för alla frågor du har om läkemedel. Ring oss, bli uppringd eller boka in ett läkemedelssamtal i avskildhet på ditt lokala apotek.

Förutom den information som vi dagligen delar med oss av på våra apotek i mötet med våra kunder tar vi steget längre. Genom initiativ som Den rätta medicinen synliggör vi vår ovärderliga roll för övriga intressenter och inte minst för påverkare och politiker. Vi vill diskutera olika sätt som möjliggör för oss att göra mer.

Har du rågor om läkemedel eller behöver du personlig rådgivning? Våra farmaceuter finns här för dig.

Farmaceut ger rådgivning på Kronans Apotek

Vi hjälper dig

Våra apotek och våra tjänster finns till för att hjälpa dig att må bättre och vi strävar efter att förbättra och utveckla våra olika tjänster för att förenkla en god läkemedelsanvändning. Till exempel genomför vi just nu ett test av hemleverans för kroniker. Tjänsten innebär kostnadsfri hemleverans av specifika kylläkemedel. Tjänsten riktar sig till en början till patienter i Stockholmsregionen med reumatism eller Parkinson. Läs mer om tjänsten.

Tack vare samarbeten med vårdgivare, som till exempel Doktor.se, kan vi erbjuda dig hjälp med enklare vårdärenden på flera apotek. Till exempel kan vi hjälpa dig med vaccinering eller att mäta ditt blodtryck. Med drop in-tjänsterna som finns på utvalda apotek får du smidig hjälp med provtagning och mätningar som ibland behövs för att du ska kunna förnya ett gammalt recept eller få ett nytt.