Klimakteriebesvär

I vilken ålder man kommer in i klimakteriet och vilka symtom man får kan variera mycket från person till person. Klimakteriet är en naturlig hormonell omställning, men för många kvinnor kan övergången leda till besvär. Här hittar du bland annat receptfria växtbaserade läkemedel, kosttillskott och olika intimprodukter som kan lindra klimakteriebesvär och underlätta i vardagen.

Läs mer

Vanliga besvär i klimakteriet

Klimakteriet kan för vissa pågå i upp till 10 år, för andra under en kortare period. När mängden östrogen minskar, påverkar det kroppen på olika sätt och kan ge flera olika symtom. Vanliga symtom kan vara:

  • Oregelbunden menstruation
  • Värmevallningar
  • Svettningar
  • Sömproblem
  • Humörförändringar
  • Nedstämdhet
  • Torra slemhinnor
  • Urinvägsbesvär

Vad händer i kroppen?

Klimakteriet innebär att äggstockarnas funktion minskar. Antalet äggblåsor i äggstockarna håller på att ta slut, och de som finns kvar bildar inte östrogen lika bra som vanligt. Därav blir mensen oregelbunden och till slut försvinner den helt. Detta kallas även för menopaus. För många är klimakteriet en stor omställning i livet. Vissa upplever det som en sorg och för vissa känns det som en lättnad. Om du upplever avvikande symtom eller behöver rådgivning, kontakta din vårdcentral.

Receptfri medicin för dig i klimakteriet

För dig som är ute efter receptfritt finns det flera alternativ som kan vara till hjälp. Receptfria växtbaserade läkemedel med extrakt från exempelvis rödklöver kan minska milda symtom. Kosttillskott som innehåller vitaminer och mineraler speciellt anpassade för kvinnor i klimakteriet kan också stödja kroppens välbefinnande. För torrhet i underlivet finns det återfuktande krämer och gel som kan användas regelbundet. Kom ihåg att det alltid finns möjligheten att rådgöra med en av våra farmaceuter för att hitta den bästa lösningen för just dina behov.

Filtrera produkter

Visar 53 produkter

KÄLLA Hormones & Me

90 ST

Pris online399 kr

Visar 30 av 53