Tillbaka till Allergi och luftvägar

Vad händer i kroppen vid allergi?

Under vår och sommar får var femte tonåring och vuxen person pollenbesvär. Men varför blir man plötsligt överkänslig mot ett ämne som man kanske inte har reagerat på tidigare? Så här fungerar det:

Så funkar pollenallergi

Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst, beroende på var i landet du bor. Pollenallergi, som ibland också kallas för hösnuva, innebär att du är överkänslig mot pollen, som är ett så kallat allergen. Pollenallergi beror på att kroppen producerar allergiantikroppar mot pollen. När pollen kommer in i kroppen släpper en del av cellerna i kroppen ut retande ämnen. Dessa ämnen leder till den allergiska reaktionen.

1000x1000-man-vid-träd

Så uppstår symtomen

Reaktionens första fas ger upphov till symptom som nysningar och klåda i ögon och näsa. Besvären aktiverar en andra våg av symptom. I detta skede svullnar vävnaden i näsan och blir inflammerad. Nästäppa och rinnsnuva är därmed ett faktum. Pollenallergi kan dessutom påverka luftrören. Du kan få rethosta och andnöd, som brukar vara värst om du anstränger dig. Utan behandling kan många uppleva att besvären påverkar vardagen. På Kronans Apotek kan du få råd om lämpliga receptfria läkemedel för behandling av besvären.

  • Tips och råd banner, Ladda ner doktor.se
Senast granskad 2021-03-31