Vad händer i kroppen vid allergi?

Under vår och sommar får var femte tonåring och vuxen person pollenbesvär. Men varför blir man plötsligt överkänslig mot ett ämne som man kanske inte har reagerat på tidigare? Så här fungerar det:

Så funkar pollenallergi

Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst, beroende på var i landet du bor. Pollenallergi, som ibland också kallas för hösnuva, innebär att du är överkänslig mot pollen, som är ett så kallat allergen. Pollenallergi beror på att kroppen producerar allergiantikroppar mot pollen. När pollen kommer in i kroppen släpper en del av cellerna i kroppen ut retande ämnen. Dessa ämnen leder till den allergiska reaktionen.

En flicka står vid ett gräsfält. Foto.

Så uppstår symtomen

Reaktionens första fas ger upphov till symptom som nysningar och klåda i ögon och näsa. Besvären aktiverar en andra våg av symptom. I detta skede svullnar vävnaden i näsan och blir inflammerad. Nästäppa och rinnsnuva är därmed ett faktum. Pollenallergi kan dessutom påverka luftrören. Du kan få rethosta och andnöd, som brukar vara värst om du anstränger dig. Utan behandling kan många uppleva att besvären påverkar vardagen. På Kronans Apotek kan du få råd om lämpliga receptfria läkemedel för behandling av besvären.

6 fakta om pollenallergi

1. Värre med tobaksrök Pollenallergi förvärras av tobaksrök. Undvik därför att röka och att vistas i rökiga miljöer

2. Beror på arv Risken att få pollenallergi ökar om en eller båda föräldrarna har eller har haft allergi.

3. Fler och fler får pollenallergi Antalet personer med pollenallergi har ökat, även om ökningen verkar ha stannat upp något den senaste tiden. Orsaken till ökningen är oklar.

4. Björk- och gräspollen vanligaste allergin De allra flesta reagerar på björk- och gräspollen. Men även pollen från örten gråbo och andra växter kan också ge allergiska besvär.

5. Det kan finnas korsallergier Två av tre som är allergiska mot björkpollen har en eller flera korsallergier, det vill säga också är överkänsliga mot vissa födoämnen.

6. Pollen och astma Allergi kan orsaka astmabesvär. Typiska symptom för astma som beror på pollen är att du får ihållande hosta, svårt att andas och pipande andning.

Senast granskad 2021-03-31