Tillbaka till Allergi och luftvägar

Vad händer i kroppen vid allergi?

Om du är allergisk mot något betyder det att du inte tål ett visst ämne. Du upplever besvär när kroppens immunförsvar reagerar på den specifika allergenen. Ungefär 30% av Sveriges befolkning har pollenallergi, vilket kan upplevas besvärligt under vår och sommar. Här berättar vi mer om pollenallergi och tipsar om produkter som kan lindra.

Så funkar pollenallergi

Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst, beroende på var i landet du bor. Pollenallergi, som ibland också kallas för hösnuva, innebär att du är överkänslig mot pollen, som är ett så kallat allergen. Pollenallergi beror på att kroppen producerar allergiantikroppar mot pollen. När pollen kommer in i kroppen släpper en del av cellerna i kroppen ut retande ämnen. Dessa ämnen leder till den allergiska reaktionen.

1000x1000-man-vid-träd

Så uppstår symtomen

Reaktionens första fas ger upphov till symtom som nysningar och klåda i ögon och näsa. Besvären aktiverar en andra våg av symtom. I detta skede svullnar vävnaden i näsan och blir inflammerad. Nästäppa och rinnsnuva är därmed ett faktum. Pollenallergi kan dessutom påverka luftrören. Du kan få rethosta och andnöd, som brukar vara värst när du anstränger dig. Utan behandling kan många uppleva att besvären påverkar vardagen. På Kronans Apotek kan du få råd om lämpliga receptfria läkemedel för behandling av besvären.

Filtrera produkter

Visar 55 produkter

Visar 30 av 55

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2
Senast granskad 2024-02-12