Vitaminer och mineraler

Även om du äter en varierad kost kan ett tillskott av vitaminer och mineraler ibland behövas. Är du gravid rekommenderas ett tillskott av folsyra. För dig som är vegetarian eller tränar mycket kan multivitamin vara ett bra komplement. Här hittar du vitaminer för dig som kvinna, man och för barn. Sortera i menyn för att hitta rätt i vårt sortiment av vitaminer och mineraler. Här hittar du bland annat olika antioxidanter, fettlösliga vitaminer och vattenlösliga vitaminer.

Läs mer

Vilka vitaminer och mineraler behöver vi?

Vi känner i dag till 13 vitaminer som är livsnödvändiga, vilket innebär att vi regelbundet måste få i oss dem via maten eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

Fyra vitaminer är fettlösliga: vitamin A, vitamin D, vitamin E och vitamin K. De finns mest i feta livsmedel som oljor, mjölk och fet fisk. Nio vitaminer är vattenlösliga: vitamin C och åtta B-vitaminer. C-vitamin finns mest i frukt och grönsaker, medan B-vitaminer finns mest i kött, fågel och spannmål.

Ibland kan du behöva ett extra tillskott av vitaminer och mineraler, t.ex. om du äter ensidigt eller inte får i dig tillräckligt med näring av annan anledning. Tänk på att kosttillskott inte bör ersätta en varierad kost.

Hur vet man att man behöver kosttillskott?

Det finns speciellt framtagna kosttillskott för olika människor och åldersgrupper med tanke på de olika behov man har. Idrottare lider oftare av magnesiumbrist, veganer och vegetarianer av B12 brist eftersom de mestadels finns i kött och äldre behöver oftare ett tillskott av kalcium och D-vitamin. De flesta tillskott är praktiskt döpta så att du hittar rätt för just dina behov (Gravid, 60+, Kvinna, mm.) . Men folsyra exempelvis, finns både som enskild tablett och som en del i ”gravidvitaminer” som innehåller fler ämnen som järn och kalcium som du kan behöva när du vill bli gravid eller redan är.

Kan jag få för mycket vitaminer?

De fettlösliga vitaminerna (A,D,E och K) lagras i fettväven och att få sig för stora mängder av dessa kan ha negativa effekter. Äter du starka mediciner kan de exempelvis påverkas av A-vitamin. Håll dig därför till rekomenderade doser och rådfråga alltid din läkare innan du kombinerar medicin och vitamintillskott.

Komplement till en varierad kost

De flesta vitaminer och mineraler som vi behöver får vi genom det vi äter. Men äter vi för lite av något eller inte tillräckligt varierat kan vi få brist på något näringsämne. Det kan också vara så att trots en varierad kost så kan vi vara i ett stadie i livet där vi behöver få i oss ännu mer av något ämne, exempelvis när vi blir äldre eller ska bli gravida. Istället för att äta mängder av en viss råvara, kan vi ta extra kosttillskott

Nyhet: Vitaminer i sprayform

Nu kan du spraya vitaminerna direkt i munnen. Det finns nämligen smarta sprayer med olika funktioner. Med vitaminspray behöver du inget vatten för att få i dig dina vitaminer. Du slipper obehag med att svälja stora piller och det är enkelt att alltid ha med sig. Vitamin D i sprayform har dessutom högre upptagningsförmåga än tabletter och kapslar.

Filtrera produkter

Visar 877 produkter

Visar 30 av 877